Renovera

Du som äger en bostadsrätt äger en del i bostadsrättsföreningen samt rätten att bo i din lägenhet. Det betyder inte att du får göra vad som helst, även om friheten är stor. Vissa åtgärder kräver styrelsens godkännande, så kolla innan vad som gäller!

En bra grundregel är att alltid fråga styrelsen innan du utför arbeten i bostadsrätten. I många fall är du dessutom skyldig att göra det. Det är bostadsrättsinnehavarens ansvar att meddela styrelsen planerade renoveringar med hjälp av den blankett som finns att ladda hem i botten på denna sida. Tänk på att alltid konsultera styrelsen gällande kostnader som ev ska bekostas av föreningen. Arbeten som inte godkänts av styrelsen bekostas av den boende.

Alla ingrepp på innerväggar, bärande eller inte, kräver tillstånd från föreningen. Detta beror på att även icke bärande innerväggar kan ha en bärande funktion och förhindra sättningar i fastigheten. Du ansöker om tillstånd skriftligt genom att utförligt beskriva ändringen och hur arbetet kommer att genomföras, bifoga ritning samt ett yttrande från en konstruktör.

Om du får tillstånd att göra en ombyggnad måste den göras fackmannamässigt. Det är du som är ansvarig för ombyggnaden även om du har inhämtat tillstånd från föreningen. Om ombyggnaden kräver bygglov måste du själv ordna med alla handlingar samt ansöka och betala för bygglovet.

Du som bostadsrättsinnehavare ansvarar för att renoveringar utförs fackmannamässigt. Det rekommenderas därför att medlemmarna anlitar behöriga hantverkare och montörer, samt att bevisa detta med inlämning av kopior på behörighetsintyg, testprotokoll osv för arkivering hos styrelsen. Exempel på installationer där detta kommer i fråga: Installation av diskmaskin eller tvättmaskin; byte av köksblandare; installation av extra eluttag; renovering av badrum eller andra åtgärder som påverkar badrummets tätskikt. Tänk på att en komplett renoveringshistorik kan höja din lägenhets värde.

Ur försäkringssynpunkt är det viktigt att anlitad hantverkare har dokumenterad yrkeskompetens som försäkringsbolagen accepterar; annars riskerar du som beställare själv att få stå för eventuell skadehantering. Därför är det viktigt att du väljer en hantverkare med rätt kompetens och certifikat. Exempel på behörigheter att tänka på för olika typer av renoveringar är Elsäkerhetsverkets föreskrifterSäkra VåtrumByggkeramiska rådet och Säker Vatteninstallation.

Lär mer om renoveringar hos HBS här

 

Regler kring renovering och byggavfall

Bland föreningens 60 hushåll är det oftast en eller flera renoveringar på gång. Det finns mycket att tänka på, bland annat vilket ansvar som är föreningens kontra den enskilde medlemmen samt hur avfall ska hanteras. Tänk på dina grannar när du bygger om

  • Meddela styrelsen om dina renoveringsplaner via renoveringsblanketten.
  • Radiatorer, värmeystem och ventilation är föreningens egendom. Ändringar som påverkar dessa kräver alltid tillstånd från styrelsen på förhand.
  • Fasaden, bärande väggar och balkongerna är föreningens egendom. Därför är det förbjudet att göra håltagningar eller andra irreversibla åtgärder i dessa utan styrelsens godkännande.
  • Alla åtgärder som omfattar vattenledningar, t.ex. om du byter kökskran eller installerar disk- eller tvättmaskin, skall utföras av personer med rätt behörighet, dvs åtminstone Säker Vatten och El.
  • Byggsäckar får inte ställas på gräs- eller planterade ytor eller så att de hindrar framkomst, tänk rollator eller barnvagn. De får stå i max 10 dagar, såvida styrelsen inte medgett undantag.
  • Förningen har rätt att flytta felplacerad byggsäck och skicka faktura till dig som ansvarig lägenhetsinnehavare. Är du osäker på var dina hantverkare kan ställa säckar: Kontakta styrelsen.
  • Vattnet får endast stängas av mellan kl.0930-1100 eller 1330-1530. Informera grannar med lappar i trapphuset minst två dagar innan vattnet stängs av. Informationen ska innehålla minst
  • från och till vilket klockslag vattnet kommer vara avstängt
  • vem som renoverar (boende)
  • vem som utför arbetet
  • mobilnr. till bägge parter
  • För bullrande arbeten ska stor hänsyn tas till grannar - särskilt de som är hemma om dagarna. Försök därför att koncentrera störande arbeten till antingen förmiddag eller eftermiddag, så att störningarna inte varar över hela dagen. Eller prata med dina grannar.

El

https://e-tjanster.elsakerhetsverket.se/foretag/kolla-elforetaget 

Vikten av certifierade hantverkare

Vid vattenskada blir det vanligare bland försäkringsbolagen att inte ersätta återställandet av ytskiktet om den boende inte kan intyga att det renoverats av en certifierad hantverkare.