Att bo i bostadsrätt

Vad innebär det egentligen att bo i en bostadsrätt?

Med bostadsrätt har man nyttjanderätt till en viss lägenhet på obegränsad tid, till skillnad mot hyresrätt som är en nyttjanderätt till en viss lägenhet på begränsad tid. 

Det är bostadsrättsföreningen som äger fastigheten och lägenheterna och bostadsrättsinnehavarna måste vara medlem i denna förening. Som medlem och bostadsrättsinnehavare måste du ta hänsyn till föreningens regler (stadgarna) och lagar som reglerar boendeformen bostadsrätt. Du äger också en ekonomisk andel i föreningen (andelstal).

Du äger rätt att bo i din lägenhet och har ansvar för att reparera och underhålla den. När man säger att man köpt en lägenhet har man i regel köpt en andel i en förening och en nyttjanderätt till en viss yta. Det är bostadsrättsföreningen som äger lägenheten, både din och grannens. Som medlem i föreningen äger du på så vis både din och alla andras lägenheter i huset.

Rättigheter och skyldigheter i föreningen bestäms av föreningens stadgar. Dessa ser mäklaren till att du som köpare får ta del av. Föreningsstämman (i regel i slutet av april) är föreningens högsta beslutande organ och den löpande förvaltningen sköts av styrelsen. Hur detta fungerar styrs i huvudsak av bostadsrättslagen.

Det är vi tillsammans som skall förvalta det hus vi äger gemensamt

Bästa sättet att göra det är att alla hjälps åt att ta ansvar och att slippa onödiga kostnader, skötsel av fastighet och trädgård. Bra boendemiljö och låga månadsavgifter är vad vi strävar efter.

Många sysslor ska utföras och det ska alla hjälpa till med (med undantag naturligtvis för äldre och sjuka som ej orkar). Gräsmattan ska klippas hela sommaren, snö ska skottas på vintern, det ska halkbekämpas vid behov, klotter ska avlägsnas, räckenoch dylikt ska målas, vind och källare ska sopas, med mera. Dessutom behövs folk till styrelse och valberedning.

Tillsammans kan och vill vi förvalta vårt hus så att vi kan bibehålla ett bra och billigt boende i en lugn och skön miljö. Utnyttja dina rättigheter som boende, men glöm inte dina skyldigheter!