Angående byte av bredbandsleverantör

10 december 2022

Idag har vi Tele2 som leverantör av TV via väggen (tidigare COM HEM), där man har tillång till det analoga utbudet (de runda vita uttagen som sitter bakom TVn generellt). Detta ingår i avgiften ni betalar.

Utöver det så tecknade föreningen ett 3-årigt avtal med Telenor kring leverans av Bredband upp till 250/250, Router samt IP telefoni. (fyrkantiga uttag s k ethernet som sitter i hallen, sovrum eller vardagsrum beroende på var det drogs in under installationen för länge sedan). Detta ingår i avgiften ni betalar och är det avtal som nu löper ut i månadsskifter Februari 2023 - Mars 2023 för föreningen. 

Det som just nu händer i föreningen är att den nya leverantören Bredband2 har börjat förbereda för att ta över som leverantör och där har vi ett 5-årigt avtal där det ingår en Wifi6 router, bredband upp till 1000/1000 med start från 1a Mars 2023. 

I det fall ni bara utnyttjar det bredband från Telenor som vi har som kollektiv anslutning och nu kommer byta till Bredband2 så behöver vi alla göra följande:

  1. I månadsskifter Feb/Mar 2023 så kommer föreningen få routrar skickade till sig från Bredband2. De kommer att delas ut under slutet på Februari nere i föreningshuset och alla måste komma och kvittera ut sin personliga. Denna tillhör lägenheten och ska sitta kvar vid eventuell överlåtelse/försäljning. Om den försvinner så behöver man bekosta en ny själv, det är alltså en "värdehandling". Bredband2 kommer alltså inte att skicka ut routrar till de boende som Telenor gjort. 

  2. När Bredband2 är installerat i våra källarutrymmen (nya switchar) så kommer vi behöva byta ut Telenor routern mot den som ni fått från Bredband2 alt använda en egen router om så önskas. Det sker genom att dra ut strömsladd, inkommande ethernet sladd (fyrkantig kallas WAN) samt eventuellt utgående sladdar (fyrkantig kallas LAN). 

  3. Koppla in WAN sladden ni hade i Telenor routern i WAN uttaget på Bredband2 routern. Koppla in LAN sladdar ni eventuellt hade i LAN uttagen i Telenor routern i Bredband2 routern. Koppla in ström och slå på. 

  4. Nu är ert bredband igång och allt som går via sladd kommer nu via DHCP att få en ny IP address lokalt och fungera som det ska. Det finns även WIFI förkonfigurerat i routern som förmodligen har en etikett på undersidan där login och lösenord till routern finns samt SSID och lösenord för WIFI nätet. 

  5. Skicka in den gamla routern från Telenor till Telenor. För att få reda på hur, vad som ska returneras och var man ska skicka det vänligen kontakta Telenor kundtjänst som kommer tala om det för er då. Rådet är att inte skicka in den förrän i början av Mars så ni inte riskerar att stå utan bredband fram tills dess Bredband2 kopplas på den 1a mars.

  6. I det fall ni behöver mer support eller har frågor så kommer kundtjänst på Bredband2 under kontorstid att kunna svara på dessa frågor. Det är alltså dit ni ska vända er gällande installationen, felsökning, driftproblem etc och inte till styrelsen. Det enda styrelsen ombesörjer är att skicka ut denna information samt att dela ut routrar enligt punkt 1.

Tips:

I det fall ni inte vill ominstallera alla WIFI enheter i hemmet så kan ni återanvända samma SSID och lösenord som Telenor routern hade (se etikett under routern eller det ni själva bytt till i routern om ni gjort det) och skriva in samma i er Bredband2 router. (både för 2.4 och 5.0 ghz banden) Då kommer era enheter som padda, telefon, tv etc hitta det och starta automatiskt som tidigare. I det fall ni inte byter SSID och lösenord till samma som ni hade i Telenor routern så behöver varje WIFI enhet i hemmet separat parkopplas med det nya WIFI SSID och lösenordet och då måste ni alltså in i varje enhet och ställa in det. 

Om ni önskar använda er egen router så ersätt moment 3 med att använda er egna router istället för den från Bredband2. Se till att den är inställd på DHCP för WAN adressen bara om ni inte tecknat extra avtal för fast IP, i så fall måste ni skriva in den fasta IP adressen på WAN anslutningen i routern. För att kunna utnyttja hastigheten vi nu får så behöver ni en modern router som klarar att switcha 1gbit/s via kablarna (inte bara utgångens hastighet på routern utan även processorn i routern) samt att WIFI hårdvaran klarar 1gbit/s genom WIFI. 
Tänk även på att Bredband2 inte kommer att kunna ge någon support i det fall ni använder en egen router.

Bredband2 erbjuder även tjänster för fast IP adress, kryptering genom VPN, digital TV, telefoni, IP telefoni etc som erbjuds separat. 
Dessa kan ni i så fall teckna som boende om ni vill ha de och betala individuellt. Vi har ingen gemensam rabatt eller avtal för dessa upphandlad, utan det är bara för bredband och router som vi handlat upp det kollektivt från föreningens sida. Ni hittar mer information om detta på deras hemsida bredband2.com

Generella frågor och svar:

Porttelefonen påverkas inte av detta byte som sådan, såvida ni inte har den kopplad till en IP-telefon som är kopplad till Telenors router. 
Att göra om ni har porttelefon kopplad till Telenor IP Telefon: Informera Nytorget om det nya nummer ni behöver flytta porttelefonen till. Antingen en mobiltelefon eller annan fast telefon. 
Att göra om ni har porttelefon kopplad till annan Telefon: Inget.

Digital TV Telenor påverkas av detta byte. Om ni vill ha kvar Telenor digital TV så behöver ni ta kontakt med Telenor och prata med de kring routern och hur ni ska kunna fortsätta denna tjänst.
Att göra om ni vill behålla Telenor digital TV: Ring Telenor och prata med de kring detta och om avslutandet av vårt kollektiva avtal påverkar er tjänst eller ej.
Att göra om ni inte vill behålla Telenor digital TV: Ring Telenor och säg upp avtalet.

Extra hastighet Telenor påverkas av detta byte. Denna tjänst kommer sägas upp automatiskt i samband med att vi byter leverantör till Bredband2. Vill ni fortsätta med Telenor som leverantör och behålla routern så behöver ni teckna ett eget abonnemang direkt med Telenor och betala det själva.
Att göra om ni vill behålla Telenor extra hastighet: Ring de och teckna nytt privat abonnemang och säg att ni redan har en router.
Att göra om ni vill avsluta Telenor extra hastighet: Inget.

Annan leverantör av bredband / TV. Detta påverkas inte av detta byte utan är en tjänst som betalas och avtalats mellan den boende och leverantören, t ex Telia etc.
Att göra om ni vill behålla: Inget.
Att göra om ni vill avsluta: Ring leverantören eller maila de om uppsägning.

Mailadress inom Telenor / Bredbandsbolaget. (bredband.net t ex) Dessa påverkas av detta byte och en del av er har redan fått information om detta skickat till er från Telenor. 
Att göra om ni vill behålla email address: Kontakta Telenor och teckna en egen tjänst för detta som ni behöver betala privat.
Att göra om ni vill byta email address: Hör efter med Bredband2 om de har email addresser som ingår alternativt (rekommenderas) teckna en email address hos en molnleverantör eller liknande så kan ni behålla samma address oavsett vilka byten som sker av bredbandsleverantörer framöver. T ex gmail, outlook, yahoo etc. 

Analoga TV kanaler. Dessa påverkas ej då de har ett eget avtal genom Tele2 som föreningen betalar för kollektivt. 
Att göra om ni vill behålla de analoga kanalerna: Inget.
Att göra om ni vill to bort de analoga kanalerna: Dra ur den runda sladden som går in i väggen (antennkabeln) från TVn.