Lösningar för internet

15 april 2020 Sedan byte av leverantör har många haft problem med det trådlösa internet. Wifi kan antingen ha varit långsamt eller svajigt, vilket berott på en inställning i routern som nu ska vara fixad. Har du fortfarande strul? Här är en guide för hur du går vidare.

Har du fortfarande problem med det trådlösa internet?

Först och främst behöver din router vara uppdaterad. I din wifi-lista ska du kunna välja mellan två olika ID:n. Det kommer stå exempelvis Bahnhof-759000 och Bahnhof-759000-5ghz i listan. Lösenordet är detsamma för båda ID:n, och står på din router.

Anslutningen som slutar på 5ghz är snabbare, men når inte lika långt. Det kan vara värt att prova vilken av kopplingarna som passar bäst på var och en av dina enheter, där du brukar använda dem. 

Har du inte möjlighet att välja mellan två olika ID:n? Då behöver du troligtvis höra av dig till Bahnhofs kundtjänst på 010-510 00 00 för att uppdatera din router.

Hur testar jag hastigheten?

Du kan testa hastigheten genom att gå in på www.bredbandskollen.se och klicka på "Starta mätningen!". 

Hur snabbt borde internet vara?

Vilken hastighet du borde få beror på flera saker. Om du använder nätverkskabel bör hastigheten i regel ligga över 800 Mbit/sek. Kopplar du upp dig trådlöst får du förvänta dig lägre resultat, som beror på flera faktorer.

  • Enhet. Vilken enhet du använder spelar stor roll. Gamla datorer, plattor och mobiler har ofta naturligt sämre resultat än nya. Det finns enheter som inte alls stödjer 5 GHZ, utan bara använder 2,4 GHZ, vilket är långsammare.
  • Antal enheter. Surfar många hemma samtidigt? Det drar ner hastigheten jämfört med om du använder trådlöst nät själv.
  • Drivrutiner. Ibland kan du behöva uppdatera enheten för att förbättra hastigheten.
  • Avstånd och hinder. Är det lång sträcka, eller finns det en tjock vägg mellan dig och routern? Det påverkar din hastighet, men det finns sätt att förbättra det. Exempelvis kan du köpa en förstärkare, om du inte vill flytta routern.

Om du har en ny enhet och sitter inom tio meter från routern kan det vara värt att undersöka förbättringar om du får under 200 Mbit/sek. Med nya, kraftfulla enheter mäter flera i huset konsekvent en bra bit över 400 Mbit/sek. Om du har en gammal enhet kanske du däremot får nöja dig med hastigheter på några tiotal Mbit/sek.

Vill du ha hjälp med något av ovan, eller har du andra frågor? Hör av dig till uvenstyrelse@gmail.com så försöker vi hjälpa dig!