Sophanteringen i huset

27 april 2010

Hushållssopor
Vanliga påsar som är förslutna går bra att kasta i sopnedkasten. Det är förbjudet att kasta ner andra saker som sopborstar, ishockeyklubbor, täcken eller lösa spiralblock, använd grovsoprummet för den typen av föremål. Vi har haft problem med att saker fastnat i sopnedkastet och orsakat sopstopp. Stockholms stad förväntas att inom något år komma med nya riktlinjer hur sophanteringen skall skötas, fram till dess är det bekvämt för oss att ha kvar de gamla sopnedkasten. Tomma påsar och lösa papper skall också undvikas då de åker uppåt i sopnedkastet och fastnar i fläkten.

Grovsopor
Huset har tillgång till två grovsoprum, vilka är avsedda för sopor som inte skall kastas i sopnedkastet, och som inte skall/går att källsortera.

Dessa sopor tas om hand av huset
Tidningsinsamling, lägg dina kassar med tidningar (ej kartonger, wellpapp) i containern som står vid stora grinden, tidningar hämtas på måndagar varje vecka.

Armatur (ej lampor och lysrör), hemelektronik såsom datorer, stereoanläggningar, och små vitvaror (typ strykjärn och elvispar) kan läggas i burarna i 91:ans grovsoprum.

Mindre, demonterade, möbler går bra att ställa i grovsoprummet.

Dessa sopor tas inte hand om av huset
Källsortering sker av glas, hårdplast, mjukplast, tidningar, kartonger, wellpapp, kläder och lämnas vid återvinningsstationen. Närmaste återvinningsstation finns vid Zinkens IP.

Färgrester, förtunningsmedel och andra kemikalier återvinns av färgaffärerna eller en återvinningscentral. Facklor, fyrverkerier, gasoltuber kan återlämnas till inköpsstället eller på återvinningscentralen.

Elektronikaffärerna är skyldiga, att vid inköp av ny utrustning, ta emot motsvarande gammal, oberoende av märke. Detta gäller också trasiga glödlampor och lysrör.

Överbliven medicin lämnas till Apoteket.

Batterier samlas in på återvinningscentraler och i större matvaruaffärer.

Byggavfall forslas till återvinningscentral. Det har hänt att byggavfall som lämnats på gården orsakat att vattenlåset sattes igen och dyr rensning av gården erfordrades. Köksutrustning såsom spisar, kylskåp lämnas också till återvinningscentral.

 

Tänk på att det finns tunnor för vanliga och lågenergilampor i 91:an grovsoprum.