Information december 2020

11 december 2020

Fönsterbyte

Föreningen har anlitat en projektledare som ska hjälpa till att genomföra kravställning, beställning och inköp av fönster och balkongdörrar.
Vi har en fönsterbytargrupp bestående av medlemmar som inte sitter i styrelsen och som kan komma med sina idéer och synpunkter. I gruppen ingår Bertil Wikner och Håkan Dackeus. Vill du vara i gruppen så maila styrelsen.

---------------------

Motioner till vårens/sommarens årsstämma

Eventuella motioner till vårens/sommarens årsstämma, som hålls tidigast i maj 2021, skall skriftligen lämnas till styrelsen före mars månads utgång.

--------------------- 

Höjning av avgiften

Beslut gällande höjning av årsavgifterna fattas av styrelsen. 

Att ansvara för och sköta föreningens drift och ekonomi samt den långsiktiga planeringen av föreningens underhåll är viktiga delar av styrelsens uppdrag. Se vidare i § 11, 27, 28 i föreningens stadgar. 

Den höjning som görs med 4 % består av två olika delar. Det är 2 % som avser höjning av de fasta kostnaderna såsom värme, el, försäkring mm.

De andra 2 % avser höjning för kommande kostnader som vi har i den underhållsplan som vi följer samt kostnader för våra investeringar såsom t ex byte av fönster. 

I den prognos som vi har fått från HSB så ser vi även att vårt sparande ligger under snittet av HSB:s samtliga föreningar och behöver ökas upp. Det vi eftersträvar är att det blir en jämn höjning av årsavgifterna så inte en plötslig stor höjning behöver göras ett enskilt år.

 ---------------------

Portar

Under år 2020 har vi bytt ytterdörrarna i trappuppgångarna och installerat elektroniska låssystem. Informationen i porttelefonerna skyddas av GDPR.
I systemet lagras boendes namn, adress och telefonnummer samt vilka dörrar man har rätt att låsa upp. Ändamålen med denna behandling är att systemet skall hantera låsöppning och porttelefoni-uppringning, samt visa namn i portregister. Detta görs för att kunna erbjuda ett tryggt boende där personer endast har tillgång till de lokaler där de har rätt att vistas.

Du har rätt att begära ut de personuppgifter som finns i systemet och att få dina personuppgifter raderade. Begäran om detta lämnas in till styrelsen.

---------------------

Radonmätning

Alla lägenheter på marknivå kommer att mätas för markradon under 2021 om det är möjligt på grund av rådande pandemi. Även vissa slumpmässigt utvalda lägenheter ovanför marknivå kommer att mätas.

--------------------- 

Sopsortering

Under början av året kommer vi att starta upp återvinning av matavfall. Vi har redan ställt ut skåp för det ändamålet men kommunen har inte levererat kärlen ännu. Detta görs för att det kommer att vara ett lagkrav från år 2023.

--------------------- 

Parkeringsplatser

Nu är parkeringsplatserna renoverade. HSB har fått besked att alla lediga platser ska gå ut i turordning till alla som står i kö för dessa.

Ni som inte har och vill ha parkeringsplats kan kontaka HSB då de har hand om våra köer.

 ---------------------

Lekplatser

En allmän upprustning av våra lekplatser i området kommer att ske under sommaren.

---------------------


Pekpinne!

Vi har haft ett antal stopp i avloppsledningarna i år på grund av att det spolats ner våtservetter och annat som inte ska spolas ner i toalettstolarna. En annan orsak till stopp är matfett, det ska inte hällas ner i avloppet då det bidrar till stopp i rören. Förslagsvis hälls det i ett tomt mjölkpaket som kan slängas i soporna.
Glöm inte att släcka levande ljus när du lämnar rummet.

--------------------- 

Brickor till portarna.

Det är fortfarande ett stort antal medlemmar som inte hämtat ut sina brickor för att öppna portarna till trapphuset. I början av nästa år kommer nycklarna som fungerar idag att sluta fungera i porten!

Borttappade brickor ska anmälas till styrelsen så att dessa kan spärras för användning.


---------------------

BRA ATT VETA

Den som inte hämtat ut sin brandvarnare kan fortfarande göra det på expeditionen. Ni som hämtat se till att dessa fungerar, det är ditt ansvar att du har en uppsatt och fungerande brandvarnare.

Protokoll från föreningsstämman finns att läsa på föreningens hemsida. https://www.hsb.se/stockholm/brf/varsadden/arsstammoprotokoll/
Önskas det en papperskopia finns det att hämta på Bo Bra-expedition.

 ---------------------

Laddplatser för elbilar

Trots att intresset var lågt för laddplatser för elbilar enligt tidigare enkät så har vi startat en utredning om var vi kan placera laddplatser för elbilar. Vi räknar med att Naturvårdsverket står för en del av kostnaden.

--------------------- 

Julblomman

Glöm inte att hämta ut er julblomma. Hagis Blommor sponsrar oss med 50 kronor i år igen. Tänk på att hålla avstånd när ni hämtar ut blomman för er egen och andras säkerhet.

 ---------------------

Kommande projekt

Fönsterbyte. Utöka sopstationer. Upprustning lekplatser. Taksäkerhetsutrustning ska kompleteras samt stuprör och skorstenar skall åtgärdas. Radonmätning. Liggande stammar behöver renoveras etapvis då de aldrig är bytta och det spolas ner sånt som inte ska spolas ner i avloppen.