Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Bostads vd om 2016 och framtiden

02 mars 2016 Bostadsmarknaden glöder och bostadsbristen är stor. HSB har ett stort ansvar mot sina medlemmar, men också i samhället, att bygga mer. Vi fick en pratstund med Jonas Erkenborn, chef för HSB Bostad, om det rådande klimatet och vad HSB ska göra - i år och på sikt, för att dra sitt strå till stacken.

Bostadsmarknaden glöder och bostadsbristen är stor. HSB har ett stort ansvar mot sina medlemmar, men också i samhället, att bygga mer. Vi fick en pratstund med Jonas Erkenborn, chef för HSB Bostad, om det rådande klimatet och vad HSB ska göra - i år och på sikt, för att dra sitt strå till stacken.  

Det är nu 2016 och bostadskrisen är ett faktum – hur tycker du temperaturen på bostadsbyggandet i Stockholm är just nu?

Under 2015 fortsatte bostadspriserna att utvecklas mot rekordhöjder, vilket naturligtvis inte är hållbart i längden. Men vi har nu börjat se en dämpning som lättar något på trycket. Bostadsköparna i Stockholm har dock en stark ekonomi som tillsammans med en låg ränta gör att efterfrågan på bostäder fortsätter vara stor. Hur kommande amorteringskrav och lånetak påverkar marknaden vet ingen säkert, men att Stockholm fortsätter växa - med både inflyttningar och nyanlända, är ett faktum.

Konkurrensen om tillgänglig byggbar mark är stenhård. Det gäller även förorter med goda kommunikationer, som till exempel Järfälla och Huddinge, som är väldigt attraktiva för nyproduktion. På bara några år har antalet aktörer på marknaden ökat kraftigt vilket gör att vi på HSB måste vara än mer på tårna för att kunna fullfölja vårt uppdrag att öka byggandet.

Hur ser HSB Bostad på byggandet – i det stora perspektivet – politiskt, ekonomiskt och ur en samhällsbyggande synvinkel?

Vi har en långsiktighet i hela vår verksamhet, med stort fokus på kvalitet och nöjda medlemmar. Vi ska fortsätta öka vårt byggande, så den stora utmaningen är att hitta mark med bra förutsättningar. HSBs strategi är att arbeta nära och intensivt med kommunerna och genom bra partnerskap öka antalet markanvisningar. Vi börjar se resultatet av arbetet där vår projektportfölj nu är riktigt stark.

Vi utvecklar även våra produkter och koncept för att bygga ännu bättre och billigare hus. Detta efterfrågas även av kommunerna. Att bygga bra och billigt ger oss också möjlighet att bygga i ytterområden där betalviljan är lägre. Detta är något vi kommer se mer av från HSB framöver. Produktion av hyresrätter finns även med i våra planer.

2015 var ett bra år för HSB Bostad. Ekonomiskt, men också ur ett medlemsperspektiv. Vår senaste NKI (Nöjd Kund Index) visar att vi är på god väg, vilket känns riktigt bra. Det ger oss extra energi i vårt arbete att erbjuda riktigt bra bostäder till HSBs medlemmar!

Hur tänker ni i planeringen av nya bostäder – vilka faktorer ligger till grund i valet av mark och typ av bostäder?

Det första vi tittar på är de befintliga kommunikationerna till området. Det ligger i vår strategi att i första hand bygga där det finns goda kommunikationer. Men det finns naturligtvis fler parametrar som spelar in. Om ett område har specifika kvalifikationer eller förhållanden, som till exempel Finnboda eller Telegrafberget med fantastiska sjölägen, ger det såklart ett tänkbart projekt en tyngd.

Vi strävar alltid efter att ha ett varierat utbud med en bra blandning av stora och små, billigare och mer exklusiva bostäder i urvalet. Just nu efterfrågas fler mindre lägenheter, troligen på grund av det rådande prisläget på bostäder.

Vi samverkar även i HSBs Nyproduktionsnätverk för att till exempel tillgodose hållbarhet i material och byggandet samt se till de senaste byggtrenderna. Vi har på senare tid sett en ökad efterfrågan av träkonstruktioner vilket lett till att vi aktivt deltar i ett utvecklings/forskningsprojekt inom området tillsammans med andra aktörer i branschen. Det ska bli riktigt spännande att följa utvecklingen, speciellt med anledning av vårt pågående byggprojekt HSB brf Bällsta som delvis är byggt av trä.

Hyresrätter kontra bostadsrätter – hur ser HSB Bostad på detta?

Bostadsrätter har alltid varit, och är fortfarande, HSBs kärnvärde. Men hyresrätter är ett viktigt komplement i vårt boerbjudande till våra medlemmar, så det kommer fortsatt finnas med i utbudet.

Vilka projekt har HSB Stockholm på gång, i år och framöver

Under året har vi säljstart på bland annat HSB brf Rallaren och Stinsen i Blåsut vid Globen. Totalt handlar det om över 250 lägenheter med fantastiskt läge nära tunnelbanan och city. Projekten är utformade till att ha en härlig Söderkänsla.

HSB brf Tollare, invid stranden i Lännerstasundet i Nacka, kommer också bli populärt. Vi uppför ett helt nytt bostadsområde med direkt närhet till havet och naturen.

Sista etappen i Finnboda startar i år med föreningarna Udde, Terrass och Pirar. I och med sista etapperna avlutar vi projektet Finnboda, vilket kommer uppmärksammas under hösten.

Första etappen av Telegrafberget är mitt i planeringen nu. Det blir ett riktigt härligt område, och som i Finnboda och Tollare bygger vi direkt på kajen intill havet. Även här kommer ett helt nytt bostadsområde växa fram, något vi kommer presentera närmare längre fram i år.

Sist kan jag nämna två projekt som vi inte officiellt presenterat ännu, men som just nu ligger på planeringsbordet. Det ena är området kring Bolidenplan där vi ska uppföra ett kluster av bostadsprojekt. Det är ett fantastiskt läge med Globen och Gullmarsplan som granne. Det andra är i Bromstenstaden, där vi tillsammans med Skanska och Ikano kommer bygga en helt ny stadsdel i gamla industriområdet mellan Spånga och Bromsten.