Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

”Det blir allt mer lönsamt för bostadsrättsföreningar att energieffektivisera”

23 oktober 2017

Nu lanseras HSB Stockholms energitjänster – som gör det enkelt förbostadsrättsföreningar att spara kostnader och energi. - Det blir alltmer lönsamt för bostadsrättsföreningar att energieffektivisera men det kan vara svårt att veta hur man går till väga och vad som ska prioriteras. Det vill HSB hjälpa till med, säger Peter Stefani, energikonsult HSB Stockholm.

Varför satsar HSB Stockholm på energitjänster?

– Intresset ute i bostadsrättsföreningarna är stort men det är ett snårigt ämne som behöver ett helhetsgrepp för att resultatet ska bli så bra som möjligt. I dag finns det många leverantörer som säljer enskilda tjänster, som att byta styrsystem eller installera värmepumpar, men som inte ser till de övergripande frågorna. Vilken energieffektivisering är den bästa för oss? Och finns det någon som sköter driften efter att åtgärden är genomförd? Varje investering kräver för- och efterarbete. Vår idé med energitjänsterna är att hjälpa bostadsrättsföreningen med just den helheten.

 En av HSB Stockholms nya energitjänster är energikartläggningen. Vad går den ut på?

– Energikartläggningen följer Energimyndighetens riktlinjer för hur en kartläggning ska gå till. Den går ut på att vi gör en omfattande inventering av hela bostadsrättsföreningen där vi tittar närmare på vad minsta lilla maskin drar i energi. Utifrån resultatet ger vi förslag på hur fastigheten kan energieffektiviseras och prioriterar alla åtgärder utifrån hur snabbt de återbetalar sig och hur de samverkar med det planerade underhållet. Tanken är att besparingen på den första åtgärden ska återinvesteras i nästa och så vidare. 

– Sedan har vi en energitjänst som är lite av en lillebror till energikartläggningen. Den heter energicheck och vänder sig till mindre bostadsrättföreningar. Den är enklare och går snabbare att genomföra eftersom den inte följer kraven från Energimyndigheten, vilket också gör att vi kan anpassa den efter bostadsrättsföreningens behov. Efter inventeringen får styrelsen en omfattande, lättförståelig rapport som bland annat innehåller information om aktuell status och ger förslag på åtgärder både för planerat underhåll och energieffektivisering.

I en annan energitjänst slår ni ett slag för något som verkligen
ligger i tiden: solel. Berätta!

– Solceller är ett fantastiskt sätt att få gratis och förnyelsebar energi. Tekniken har utvecklats en hel del de senaste åren och lagstiftningen uppmuntrar fler att satsa på egna anläggningar. Man kan exempelvis få ett statligt investeringsstöd och elen är i stort sett skattebefriad. Med vår tjänst reder vi först och främst ut om ett tak lämpar sig för solceller. Vi tittar på avgörande faktorer som smutshalt i luften, väderstreck och skuggningar. Efter det kan vi hjälpa till att handla upp entreprenaden i sin helhet eller projektleda hela eller delar av installationen. 

Vad kännetecknar en lyckad energieffektivisering?

– Jag vill trycka på det som ofta glöms bort: driften. För att få ut det mesta av en investering måste man knyta till sig kompetens som sköter driften efteråt. Ta installation av värmepumpar som exempel. Finns det ingen som sköter om dem resulterar inte investeringen i en kostnadsbesparing. Återigen kommer vi in på det här med helheten, att energitjänsterna ska stötta föreningen hela vägen. Ofta ser våra kundavtal ut som så att vi energikonsulter inventerar och hjälper bostadsrättsföreningen att genomföra en energieffektivisering. Efter det har vi en drift- och fastighetsskötarorganisation som går in och garanterar att investeringen förvaltas på bästa sätt.

Har du exempel på hur mycket man sparar?

– En typisk energieffektiviseringsåtgärd i en fastighet från 40- till 70-talet är att byta ut styrsystemet. Det ger en besparing på ungefär 10-15 procent av fjärrvärmeförbrukningen varje år. Föreställer man sig att det handlar om en stor förening på cirka 500 lägenheter blir den besparingen omkring 200 000 kronor per år. 

– Installation av solceller har en återbetalningstid på ungefär tio år med dagens statliga stöd. Väger man in att solelanläggningen håller i ungefär 30 år har man ytterligare 20 år med ren förtjänst. Så visst är energieffektivisering lönsamt för de flesta.

Vill ni också ha hjälp med att spara energi? Kontakta oss idag på tillsammans@hsb.se eller läs mer på hsb.se/energi