Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Information om tidigare ungdomsbostäder i Finnboda

22 maj 2017 Måndagen den 15 maj informerade HSB Stockholm styrelserepresentanterna i Finnbodas bostadsrättsföreningar om att nyanlända flyttar in i de tidigare ungdomsbostäderna i området. Här ger HSB Stockholm mer bakgrund till beslutet och bemöter de frågor som kommit från boende.

Du kan också läsa mer på Nacka kommuns webbsida.

– För HSB Stockholm, som är en värderingsstyrd organisation, är det självklart att ta ansvar och bidra till ett bättre samhälle. Att hjälpa människor som flyr från förföljelse och krig kräver nödvändiga lösningar i en svår tid. Och nu har vi hittat en tillfällig lösning som vi är stolta över. När förutsättningarna för den långsiktiga markanvändningen fastställts är vår ambition att bygga nya permanenta bostäder åt våra bosparande medlemmar, säger Anders Joachimsson, fastighetsutvecklingschef på HSB Stockholm. 

Bakgrund – tidsbegränsat bygglov har löpt ut
I Finnboda finns sex modulhus med åtta lägenheter i varje hus, som ursprungligen uppförts av HSB som ungdomsbostäder med ett tidsbegränsat bygglov på 15 år. Bostäderna står på mark som Trafikverket sedan länge reserverat för en östlig förbindelse, ett omfattande projekt med planerad byggstart år 2022 som ska binda samman Norra och Södra länken. Innan Trafikverket beslutat på vilket sätt de ska bygga (sänktunnel under Djurgården eller bergtunnel bredvid Djurgården) har ett utredningsreservat lagts på marken, vilket innebär att man inte får bygga permanent. Enda möjligheten att uppföra ungdomsbostäderna från första början var således med ett tidsbegränsat bygglov på max 15 år. Detta bygglov löpte ut den 16 april i år, varpå samtliga hyresgäster flyttade ut. Förutsättningarna för att bo i ungdomsbostäderna har alltså varit mycket tydliga från start, och har även reglerats i samtliga hyresavtal.

HSB Stockholm hyr ut till Nacka kommun
Nacka är en av Stockholms många kommuner som kämpar för att tillgodose det stora behovet av bostäder. Mot bakgrund av det har HSB Stockholm tackat ja till kommunens förfrågan om att hyra de tidigare ungdomsbostäderna. Då det tidsbegränsade bygglovet har löpt ut vore alternativet att riva eller flytta bostäderna. I stället har HSB Stockholm och Nacka kommun kommit fram till en mer ansvarsfull lösning. Tack vare en tillfällig detaljplan kan bostäderna stå kvar och kommunen får hyra lägenheterna i väntan på Trafikverkets besked om hur marken kan användas i framtiden. Hyresavtalet gäller under tre år med start den 1 juni 2017, med eventuell förlängning på årsbasis fram till senast 2022.

Nyanlända flyttar in från och med den 1 juni
I mars 2016 trädde den nya bosättningslagen i kraft, som innebär att samtliga Sveriges kommuner ska ta emot nyanlända. De nyanlända som anvisas till Nacka kommun erbjuds att hyra sin första bostad av kommunen under etableringstiden, som är högst två år. Det innebär att hyresgästerna flyttar in successivt i de tidigare ungdomsbostäderna, med start den 1 juni i år.

Information till HSB Stockholms medlemmar
Vissa av våra medlemmar har reagerat på att informationen om att de nya hyresgästerna flyttar in den 1 juni har kommit sent. Det beror på att hyresavtalet undertecknades av Nacka kommun onsdagen den 10 maj, och mottogs av HSB Stockholm torsdag den 11 maj.

Boende oroliga över säkerheten i området
När det gäller frågan om säkerhet så arbetar Nacka kommun med RASK (Riskanalys med sannolikhets- och konsekvensbedömning) för varje större grupp av bostäder som öppnas. Det är ett strukturerat sätt att jobba med riskidentifiering och vid behov ta fram handlingsplaner för risker som bedöms som höga. Det har hittills inte framkommit någon förhöjd risk för säkerheten i samband med att Nacka kommun ordnar bostäder för nyanlända, vare sig för boende eller för kringliggande verksamheter. Inga allvarliga säkerhetsincidenter kring sådana bostäder har förekommit i Nacka.