Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Stockholm når mångfaldsmål

07 februari 2017 I slutet av förra året kom statistik från SCB över mångfalden bland HSB Stockholms medarbetare. Det var glädjande siffror, som visar att vi som organisation når det gängse målet om att spegla befolkningsstatistiken i Stockholms län.

Mångfald som begrepp omfattar flera perspektiv, men vanligtvis avses kön, ålder och ursprung. Den färska statistiken från SCB omfattar dock endast ursprung, och mäter andelen medarbetare som är utlandsfödda eller har utlandsfödda föräldrar.

Värdegrund gör skillnad 

Av HSB Stockholms samtliga medarbetare har 23 procent utländsk bakgrund. Precis samma siffra som för den totala befolkningen i Stockholms län. Bland våra chefer med personalansvar är siffran 22 procent.

– Det är självklart väldigt roligt, och ett konkret exempel på hur vårt långsiktiga arbete med vår värdegrund och våra spelregler ger resultat. Vi har skapat en kultur där vi tilltalar alla, och där vi rekryterar utifrån kompetens, inte utifrån utseende. Det gör mig stolt, säger Karin Björnström på HR-avdelningen.

Mångfald ger fördelar

Det har tidigare inte varit möjligt att mäta medarbetares ursprung inom företag och organisationer. Men tack vare SCB som nyligen lanserat en tjänst kan man som arbetsgivare nu skicka in filer med personnummer över samtliga medarbetare, och få tillbaka statistik. Tjänsten gör det möjligt för arbetsgivare att arbeta målinriktat och strukturerat med mångfald. Forskning visar tydligt att mångfald är en framgångsfaktor, att heterogena grupper leder till en dynamisk miljö, kreativitet och ökad lönsamhet.

Nära jämställd könsfördelning bland chefer

Sedan 2016 har HSB Stockholm en jämställd ledningsgrupp sett till könsfördelning. Av det totala antalet medarbetare är 44 procent kvinnor och 56 procent män. I april kommer ytterligare ny statistik då Jämix presenteras, som mäter fördelningen mellan kvinnor och män bland chefer med personalansvar. Redan idag ligger HSB Stockholm bara ett par enheter från att vara helt jämställda i denna grupp.

– Om man tittar på chefsgrupper i fastighetsbranschen ligger medianen på 0,87, där 1 är helt jämställt. På HSB Stockholm är siffran 0,97, så vi ligger bra till och arbetar aktivt för att öka jämställdheten i alla delar av organisationen, säger Karin Björnström.