Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Stor uppslutning vid HSB Stockholms föreningsstämma 2017

04 april 2017 Vid årets föreningsstämma den 3 april deltog 88 ombud från HSB Stockholms bostadsrättsföreningar och bospargrupp. Vd Anders Svensson berättade att vi lämnar ytterligare ett fantastiskt år bakom oss med goda ekonomiska resultat och redogjorde för flera projekt med fokus på hållbarhet, kund- och medlemsvärde. Lars Callerud, utvecklingschef på HSB Affärsstöd, talade kring hur HSB förhåller sig till en allt mer digitaliserad värld. Under stämman valdes två nya ledamöter in i styrelsen och 2016 års Klimatpris tilldelades HSB brf Skärsätra.

HSB i en alltmer digitaliserad värld

Jenny Hjalmarsson, styrelseordförande, öppnade stämman genom att hälsa alla välkomna och betonade hur viktiga HSB Stockholms förtroendevalda och deras drivkraft är för föreningen och hur viktigt det är med samverkan för att kunna skapa det goda boendet.

Hon lämnade sedan ordet till årets gästföreläsare Lars Callerud, utvecklingschef på HSB Affärsstöd. Lars gav en bild av hur digitaliseringen påverkar HSBs kunder och medlemmar och berättade vad HSB gör för att möta upp de digitala krav som ställs på en organisation som HSB.

I Sverige använder vi digitala tjänster dagligen och många av oss är vana att utföra tjänster online såsom bankärenden, brevkonversationer och köp.

 -  Digitaliseringen berör i högsta grad HSB Stockholm men det handlar inte enbart om försäljning eller kommunikation utan hela erbjudandet till kunden. Det handlar inte om att ta fram en digital strategi, utan om att ta fram strategier som fungerar i en digitaliserad värld, konstaterade han. 

Lars poängterade att digitaliseringen påverkar hela HSBs verksamhet; från värderingar, vision och strategi till erbjudande och relationer. Idag erbjuder HSB flera digitala e-tjänster som exempelvis Mina sidor, Felanmälan och uppföljning, Medlem On-Line och fakturatjänster.

-   Vi vill öka takten på utvecklingen av e-tjänster som förenklar för våra medlemmar och kunder framöver, fortsatte Lars.

Han beskrev två parallella digitala huvudspår för framtiden: HSB Digital, en helautomatiserad tjänst som möjliggör för HSB föreningar att erbjuda administrativ/ekonomisk fastighetsförvaltning utan handläggare dygnet runt, respektive HSB Analys & rådgivning,som innebär utveckling av digitala hjälpmedel som möjliggör avancerad analys, rådgivning och beslutsstöd till HSB:s kunder om hur de kan utveckla sin förening och fastighet. Han avslutade sitt anförande med att konkludera att HSB genom den digitala utvecklingen kan ta en än mer proaktiv roll gentemot kunderna och, snarare än att förvalta, aktivt arbeta med utveckling av kundernas föreningar och fastigheter.


Lars Callerud (t.v.) och Anders Svensson (t.h.)

2016  - Ett händelserikt år för HSB Stockholm med goda resultat

Anders Svensson, vd HSB Stockholm, berättade att 2016 har varit ett händelserikt och bra år för HSB Stockholm. Genom en rad initiativ har man arbetat med att skapa ytterligare medlems- och kundnytta. Antalet aktiviteter för medlemmar har ökat, aktiviteterna har fått goda omdömen och haft ett stigande deltagarantal. Han betonade även vikten av medlemsinflytande och berättade att man lanserar en ny dialogrunda med bland annat medlemsmöten, styrelseturné och distriktsaktiviteter inom ramen för Medlemsdialogen. Anders berättade vidare att antalet bostadsrättsföreningar som är provmedlemmar har aldrig varit större och antalet individuella medlemmar är nu över 152 000.

Ett trendbrott har också inträffat inom bosparandet där antalet bosparare nu vänder uppåt, liksom de sparade beloppen och allt fler utnyttjar sin förtur i valet av bostad. I början av 2016 var det inflyttning i fd. Hotel Oden, där samtliga lägenheter fördelades till föreningens bosparare. Nyproduktion av hyresrätter är något som HSB Stockholm kommer att satsa mer på för att möta efterfrågan från medlemmar och bosparare.

Inom förvaltningen har det påbörjats en omstrukturering till geografiska kundteam med syfte att arbeta närmare kunderna och öka kvaliteten på tjänsteerbjudandet.   

Bostadsmarknaden i Stockholm medför stora utmaningar såsom hård konkurrens om mark och arbetskraft, brist på regional samordning och ökade entreprenadpriser.

 -  Nya finansiellt starka aktörer dyker upp på marknaden driver upp priserna på mark, konstaterade Anders. Men många aktörer genomför inte sina projekt och där står HSB sig starka hos kommunpolitikerna, som ser oss som en trygg bostadsbyggare som genomför vad vi lovat.

Utöver sälj- och byggstarter för HSB brf Broparken, HSB brf Stinsen, HSB brf Rallaren, HSB brf Diktaren och HSB Tollare Hamnplan har HSB Stockholm genomfört tre fastighetsförvärv om totalt 1500 byggrätter och genomfört inflyttningar i sex projekt. Tempot inom nyproduktion ökar och Anders presenterade även tre kommande projekt i Pampas Marina, Finnboda Trädgårdar och Jubileumsprojektet.

Fokus på kvaliteten vid nyproduktion gav under året resultat då HSB Bostad vann utmärkelsen ”Sveriges nöjdaste kunder” i en mätning genomförd av Prognoscenter.

För att säkra kompetensförsörjningen har ett lärlingsprogram för fastighetsskötare startat under året - ett bra exempel på hur värdeorden engagemang, trygghet, hållbarhet, omtanke, samverkan används i praktiken. Organisationen har även fortsatt fokus på hållbarhet exempelvis vid moderniseringen av fastighetsbeståndet, gällande tjänsteresor och inte minst genom initiativ såsom medlemskapet i Ett tak två generationer, Läxhjälp och övertagande av Ansvarsstafetten.

Under 2016 har HSB Stockholm även arbetat mer strategiskt med lobby- och påverkansarbete och närvaron i press- och olika mediekanaler har ökat. Anders påtalade vikten av att som stor bostadsorganisation vara med och påverka och göra skillnad. 

Anders avslutade med att tacka de förtroendevalda, medarbetarna och styrelsen för ett fint samarbete under det gångna året.

Torbjörn Dacke, finanschef och vice vd, presenterade årets resultat och balansräkning och konstaterade att HSB Stockholm har haft goda ekonomiska resultat, en positiv tillväxt och en stark balansräkning. Han berättade att HSB Stockholm står väl rustad ekonomiskt för eventuell rekyl på marknaden.

Mer information om verksamhetsåret hittar du i HSB Stockholms årsredovisning 2016.



Susanne Brunner och Hans Tegnaner

Susanne Brunner och Hans Tegnander nya ledamöter i HSB Stockholms styrelse

Ledamöterna Ulla Pihlvang och Roland Gröndal avgick ur HSB Stockholms styrelse i och med föreningsstämman. Valberedningen föreslog Susanne Brunner och Hans Tegnander som nya ledamöter med en mandatperiod på två år. Valberedningen föreslog även omval med en mandatperiod på två år för Bengt Fasth, Ulrika Fält och Nils Henström. Stämman beslutade att följa valberedningens förslag. 

Ordförande Jenny Hjalmarsson är vald till 2018 liksom ledamöterna Camilla Edholm, Lars-Åke Henriksson, Lena Dahlström och Stefan Johansson som därmed kvarstår ytterligare ett år.

I fråga om val av valberedning genomfördes en sluten votering. Under kvällen godkändes behandlingen av två inkomna motioner av stämman: ”Bostadsrättföreningar kallelse till stämma och delgivning av annan information” samt ”Motion angående underhållsplan”.


Egil Öfverholm, Christer Ramstedt och Jenny Hjalmarsson

2016 års Klimatpris till energibesparande förening med stort klimattänk – HSB brf Skärsätra

HSB brf Skärsätra är belägen på Lidingö och har arbetat engagerat med klimatfrågor sedan 1980-talet. Föreningens klimatarbete har bland annat bestått i utbyte till frånluftsfläktar med en elbesparing på 40 %, ett moderniserat drift- och övervakningssystem för att minska elförbrukningen och en totalrenoverad tvättstuga med energieffektiv och miljövänlig utrustning. Föreningen bygger även ut sin kapacitet för att ta emot elbilar och laddhybrider. Tidigare har man även ersatt oljepannor med fjärrvärme, tilläggsisolerat fasaderna och infört energi- och vattenbesparande teknik i samband med stambyte.

Vid årsstämman delade HSB Stockholms styrelseordförande Jenny Hjalmarsson ut 2016 års Klimatpris till vice styrelseordförande Christer Ramstedt och ledamoten Egil Öfverholm, som vid ceremonin representerade HSB brf Skärsätras styrelse. De är båda stolta över utmärkelsen och Egil Öfverholm, som drivit många av energibesparingsfrågorna, säger:

 - Vårt miljöarbete med energiinriktning är okänt för större delen av medlemmarna men utmärkelsen kommer att lyfta fram frågorna och stimulerar oss i styrelsen till ett fortsatt arbete.

Egil nämner vidare att styrelsen konsekvent utnyttjat varje tillfälle till förbättring vid utbyte av utrustning och vid renoveringar. Genom ett nära samarbete med HSB Stockholms förvaltningsavdelning har man kunnat förbättra kompetensen och organisationen vad gäller energibesparings- och klimatfrågor.

HSB brf Skärsätra är en stor förening med över 600 lägenheter som byggdes 1960 och som under många år har arbetat med att förbättra sin energiprestanda. De har en engagerad styrelse i dessa frågor, säger Malte Sigemalm miljöchef på HSB Stockholm.

Klimatpriset, som HSB Stockholm sedan flera år delar ut till en medlemsförening i samband med ordinarie föreningsstämma, har som syfte att uppmärksamma bostadsrättsföreningar som arbetar systematisk med klimatarbete.

 -  Från HSB Stockholms anser vi att det är viktigt att det finns ett engagemang i brf-styrelserna när det gäller att minska sin egen klimatpåverkan och indirekt minska kostnaderna. När det gäller HSB brf Skärsätra finns även ett brett medlemsengagemang, fortsätter Malte.  

Prissumman är på 15 000 kronor.

Stort grattis önskar vi HSB brf Skärsätra för deras inspirerande och engagerade arbete för klimatfrågor!

Protokollet kommer senast tre veckor efter stämman. Handlingarna till stämman hittar du här.