Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Därför satsar vi på konst i boendemiljön

12 oktober 2018 Konsten påverkar oss människor positivt det har varit övertygelsen inom HSB i snart 100 år. Därför avsätts alltid pengar til konst när nya bostäder byggs. HSB Stockholm har inlett en nysatsning, där ett av målen är att konsten ska vara en del i samhällsdiskussionen.

Ända sedan HSB grundades har inställningen varit att konst och kultur är betydelsefullt i ett demokratiskt samhälle och därför bör ingå i en god boendemiljö. - Det är dock viktigt att komma ihåg att konst är så mycket mer än bara förmedlare av skönhet säger Ola Nilsson, konstkonsult i HSB Stockholms nysatsning, och fortsätter:
- Sverige har länge lidit av en sorts 40-talsuppfattning om vad offentlig konst är, exempelvis en skulptur som man ställer dit som en slags utsmyckning. Och det kan fungera i sitt sammanhang, men det blir lite tråkigt när det bara blir sånt.

HSB Stockholms mål är i stället att den konst som planeras i boendemiljön ska stå i dialog med den samtid som föreningen i dag verkar i. - Dels vill vi titta på hur konsten kan vara del i en samhällsdiskussion, både politiskt och estetiskt, dels vill vi uppdatera vilka tekniker och material som används. Kort sagt vill vi använda oss av konstens möjligheter i en miljö där den bäst kommer till sin rätt, säger Ola Nilsson.

Detta kan ta sig flera olika uttryck. Till exempel kommer HSB Stockholm att samarbeta med studenter på konstutbildningen Konstfack. De ska lämna in skisser på offentlig konst till garaget i HSB brf Kobra i närheten av skolan. Ett annat exempel på nysatsningen finns i Blåsut, ett bostadsområde i södra Stockholm med många HSB-föreningar. Här jobbar konstnären Peter Köhler med konstverket Short stories, runda målningar som scannas in, förstoras och sedan printas på glas och monteras på fasaden.

- De blir nästan som titthål där du i fantasin ser rakt igenom väggen, kanske in i lägenheten bakom eller vidare till något ännu längre bort. Det gör att betraktaren ställs inför frågor som ofta har individuella svar för var och en. Att konsten på så sätt stannar kvar, oroar, frågar, kommenterar, och inte bara är något du tittar på i några sekunder för att sedan vara klar med, är mycket viktigt, säger Ola Nilsson.

Samtidigt fyller konsten också en praktisk funktion. Exempelvis visar forskning att de boende känner en större trygghet, stolthet och mer ansvar för det gemensamma när konsten får ta plats. - Men det viktiga är att konsten har ett värde i sig. Stirrar man sig blind på de praktiska effekterna och projekterar för att bara nå dem ger man inte konsten utrymme att verka, och då försvinner tyvärr ofta den effekt man är ute efter. Men tvärtom gäller också. - Ger vi konsten utrymme att vara i sin egen rätt, då kommer också de praktiska effekterna. Det kan man vara säker på, säger Ola Nilsson.