Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ett första hem i anrikt hus

27 juni 2018 Det första egna boendet är spe­ciellt. En skön mix av frihet och ansvar. Nu kan fler ungdomar få en egen lägenhet i Storstockholm, tack vare HSBs nya ungdoms­policy. Adam Lindqvist är en av dem som flyttat in i det historiska huset på Bränningevägen i Årsta.

Kvällssolens strålar letar sig in genom den franska balkongen och lyser upp de nymålade vita väggarna i den ännu tomma ettan.

På golvet vid kokvrån ligger ett gäng Ikeakartonger och väntar på att bli upppackade och i eluttaget i hörnet sitter det livsnödvändiga modemet inkopplat – det första ting som kom på plats i nya lägenheten. För mindre än två veckor sedan fick 22-åriga Adam Lindqvist den goda nyheten att den här ungdomslägenheten på 24 kvadratmeter, i Årsta söder om Stockholm, hade blivit hans.

– Jag blev så glad! Lägenheten ligger perfekt, den är fräsch och hyran är jättebra, bara 3 200 kronor i månaden. Allt gick så snabbt att jag först tänkte att det var för bra för att vara sant, säger han.

Adams nya lägenhet är en av de ungdomslägenheter som HSB Stockholm tillhandahåller för ungdomar mellan 18 och 25 år. HSB har sedan länge erbjudit bosparande ungdomar lägenheter, men då i specifika fastigheter en bit utanför stan. Med den nya policyn är reglerna kring vem som får bo i lägenheterna och hur länge, det vill säga fyra år, desamma. Skillnaden är att nu har tio procent av alla HSB Stockholms enrumslägenheter öronmärkts åt unga. Dessa ungdomslägenheter fördelas representativt och finns alltså i alla områden, även i innerstan och i attraktiva närkvarter som Adams.


”Jag har aldrig varit så orolig för mitt boende eftersom jag haft ’lyxen’ att ha föräldrar som bosparat åt mig”, säger Adam.

– Årsta är jättefint med mycket grönområden och nära till kommunikationer. Där jag bodde förut var det rätt krångligt att ta sig till mitt jobb i Barkarby. Nu kan jag bara hoppa på pendeltåget och vara på jobbet på 25 minuter. Sedan är det nära till stan också – skulle jag ta cykeln in till Söder är jag där på en kvart.

Fram tills nu har Adam, som flyttade hemifrån när han var 20 år, bott inneboende i en kompis lägenhet i Bandhagen. Han tycker att det ska bli skönt att äntligen kunna rå sig själv.

– Det blir nice att få något eget och kunna sätta reglerna själv, säger Adam medan han entusiastiskt visar hur han har tänkt möblera sitt nya hem.

– Här ska sängen stå och här blir det ett skrivbord. Där borta hamnar soffan och så får jag försöka hitta ett litet  matbord som får plats. Det blir lite compact living men det gillar jag, säger han och tillägger att något som faktiskt får ta plats är hans serietidningssamling som kommer pryda en halv vägg i lägenheten.

– Serier, datorer och musik är mina stora intressen, berättar Adam som till vardags arbetar som systemutvecklare på ett IT-bolag. På fritiden spelar han i ett band och hänger med kompisar.

Huset som Adam har flyttat in i har en spännande historia. Det byggdes 1947 som bostäder åt kvinnliga kas-sörskor på det gamla varuhuset EPA, som sedermera köptes upp av Åhléns. Husen, som kallas just ”EPA-husen”, är ett av Sveriges första loftgångshus och ansågs väldigt moderna på sin tid. ”Varje balkong kan betraktas som en trottoar från vilka man går direkt in i sitt rum.” Så beskrev arkitekten Gunnar Jacobson sin skapelse på Bränninge vägen i Årsta. Trots renoveringar kan man fortfarande se detaljer som skvallrar om husets ålder från de tidstypiska fönsterhakarna till trapp husets vackra dubbeldörrar och det stilrena svarta balkongräcket som löper längs loftgången på utsidan. I Adams badrum är det nyrenoverat, men med tidstypiskt mörkgrönt kakel. Köksvrån är också ny och fräsch.

–  Jag kommer nog att laga en hel del mat där, även om det finns en riktigt bra kebab och en pizzeria med Stockholms största pizzor bara runt hörnet, säger Adam med ett leende.

Under åren har EPA-husens framtid med jämna mellanrum diskuterats. Under en kort period på 1990-talet hotades de till och med av rivning, men räddades och rustades upp. Vid årsskiftet 2017–2018 köpte HSB huset av Riksbyggen.

– Det är superbra att HSB tar ansvar och gör det möjligt för oss unga att få bra, billiga hyresbostäder. Det är verkligen inte lätt att hitta bostad i Stockholm. Jag vet flera kompisar som har haft jätteproblem och får bo dyrt i andra hand, säger Adam.

Adam får bo i sin lägenhet i fyra år, under tiden behåller sina bospararpoäng. När de fyra åren har gått har han samlat på sig fler poäng och hoppas kunna få ett vanligt hyreskontrakt eller ha hunnit spara ihop till en insats för en bostadsrätt.

– Det är skönt att veta att jag har den här lägenheten i fyra år, det är ingen stress. Då kan jag fortsätta leta och när det närmar sig slutet av perioden hittar jag förhoppningsvis något nytt som jag gillar, säger Adam vars föräldrar har bosparat åt honom sen han var liten.

– Vi är en riktig HSB-familj. Både mamma och pappa har sparat till mig och min lillebror och min farmor har till och med jobbat på HSB tidigare. Så jag känner mig ändå trygg i att jag kommer hitta något bra boende även efter de här fyra åren.