Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Stockholms föreningsstämma 2018

04 april 2018 Det var ett stort deltagande och engagemang vid årets föreningsstämma den 3 april. 83 ombud deltog från HSB Stockholms bostadsrättsföreningar och bospargrupp. Vd Anders Svensson berättade att vi lämnar ytterligare ett fantastiskt år bakom oss och HSB Riksförbunds ordförande Anders Lago talade kring HSBs historia och framtidens utmaningar. HSB Stockholms Hållbarhetspris tilldelades HSB brf Agaten.

Jenny Hjalmarsson, ordförande i HSB Stockholm, öppnade stämman med att hälsa alla välkomna. Jenny berättade också om det fantastiska år HSB Stockholm har bakom sig med priser, utmärkelser och nya bostadsrätter.

Hon lämnade sedan ordet vidare till HSB Riksförbundsordförande Anders Lago som också agerade stämmoordförande på stämman. Anders Lago inledde med att påminna om den fantastiska historien HSB har – att vi har varit med och format den svenska bostadspolitiken, utvecklat bostadsstandarden och skapat allmännyttan.

Han gick sedan vidare till att prata om omvärlden och den snabba förändring som sker idag. En fråga som har stor påverkan på HSB är digitaliseringen. Anders pratade om att vi behöver bli bättre på att erbjuda digitala tjänster som underlättar för användaren. HSB kommer därför att göra en stor satsning de närmaste åren för att ligga i framkant när det gäller digitala tjänster. Konkurrensen hårdnar och vi måste bli bättre, annars blir någon annan det konstaterade Anders. Han avslutade med att presentera HSB:s tre dotterbolag HSB Projektpartner, HSB Affärsstöd och HSB Finansstöd som alla jobbar nationellt med att stödja samtliga HSB-föreningar.

2017 – ett fantastiskt år för HSB Stockholm

Anders Svensson, vd HSB Stockholm fortsatte med att berätta att 2017 har varit det allra bästa året någonsin för HSB Stockholm men han betonade att ”Vi är ödmjuka, det finns områden vi behöver utveckla och det ska vi naturligtvis göra”. Anders fortsatte att prata om det rådande läget på bostadsmarknaden. Just nu är det stiltje på försäljningen av nya bostäder, vilket kan bero på flera olika anledningar så som amorteringskrav och skuldkvotstak som har införts de senaste åren. När marknaden återhämtar sig är det ingen som vet, men vi står väl rustade med en stark balansräkning som klarar de sättningar som eventuellt kommer på marknaden.

Under 2017 har HSB Stockholm satsat på att synas mer och ta plats i den politiska debatten. Vi tycker det är viktigt och vi har stor chans att påverka med alla våra medlemmar fortsatte Anders. ”HSB Stockholm växer och viktigast för oss är alla ni förtroendevalda, utan er vore vi ingenting.” Även bosparandet har fortsatt att öka, vilket också innebär förpliktelser att se till att ta fram nya bostäder. För att möta denna efterfrågan startar under hösten för första gången i HSB Stockholms historia nyproduktion av hyresrätter i Traneberg.

Vi har goda förutsättningar för att bygga fler bostäder. Beroende på hur marknaden ser ut är alltifrån 0 till 500 byggstarter möjligt under det kommande året. Anders berättade också att HSB Bostad fått utmärkelse för ”Sveriges nöjdaste bostadsköpare” för tredje året i rad.

Pampas Marina kommer förhoppningsvis att komma igång under 2020. Jubileumsprojektet har vi lyckats teckna en markanvisning i Hagastaden där 150-200 lägenheter kommer att byggas, förhoppningsvis i anslutning till vårt hundraårsjubileum 2023. Troligtvis kommer vi att kunna bygga ett högt hus som blir ett landmärke när man kommer norr ifrån.

HSB Stockholms utmaningar

Anders pratade också om de utmaningar som ligger framför oss. Digitaliseringen går snabbt framåt och det är viktigt att vi håller oss i framkant för att inte tappa kund- och medlemsnytta. Inom förvaltningen har nya konkurrenter tittat fram, priserna pressas och det är en stor konkurrens om kunderna. Under året har vi därför arbetat med en ökad kvalitet och mer kundnära förvaltning.

Anders fortsatte med att berätta om HSB Stockholms arbete med att vara en attraktiv arbetsgivare. Det är viktigt att behålla, vidareutveckla och rekrytera duktiga medarbetare. Som medarbetare på HSB Stockholm ska man ha en bra känsla i magen när man går till jobbet och ha möjlighet att utvecklas. Under året har vi jobbat mycket med spelregler och förhållningssätt inom organisationen.

Bra ekonomiskt år

Torbjörn Dacke, ekonomi- och finanschef samt vice vd presenterade årets resultat och balansräkning och konstaterade att det har varit ett bra ekonomiskt år för HSB Stockholm med ett bra resultat, en positiv tillväxt och en stark balansräkning. Han poängterade att alla våra verksamheter står på egna ben med ett positivt resultat under 2017.

Mer information om verksamhetsåret hittar du i HSB Stockholms årsredovisning 2017.

Oförändrad styrelse

HSB Stockholms styrelses sammansättning förblir oförändrad. Valberedningen föreslog omval med en mandatperiod på två år för Lars-Åke Henriksson, Stefan Johansson, Camilla Edholm och Lena Dahlström. Stämman beslutade att följa valberedningens förslag.

Styrelseordförande Jenny Hjalmarsson blev omvald och sitter kvar som styrelseordförande i HSB Stockholm i ytterligare två år.

Även valberedningen förblir oförändrad under det kommande året.

Under kvällen behandlade stämman fem motioner angående ”Nyproduktionsfrågor”, ”Flerspråkig hemsida”, ”Redigering av förtroendevalda i Mitt HSB”, ”Riktlinjer för digitalisering” samt ”En sparform med arbetsnamnet kooperativ Äldrerätt”.

Stämman beslutade även att godkänna HSB Stockholms förslag till nya stadgar.

Stämmoprotokoll kommer publiceras på hsb.se inom kort.

Hållbarhetspris till brf Agaten

2017 års Hållbarhetspris tilldelades HSB brf Agaten i Nacka. Den kulturminnesmärkta föreningen prisas för sitt arbete med bevarandegestaltning, sociala aktiviteter, samverkan med närsamhället, samt förberedelser för solceller och matavfallsortering.

– Jag och styrelsen är självklart mycket stolta. Bakom utmärkelsen finns ett brinnande engagemang och hårt arbete. På fyra år har vi vänt en kraftigt eftersatt underhållsplan till hållbara renoveringar och investeringar, och inte minst skapat en levande bostadsrättsförening, säger Paul Ferm, ordförande i bostadsrättsföreningen Agaten.

– Med hållbarhetspriset vill vi uppmärksamma bostadsrättsföreningar som arbetar långsiktigt och medvetet med hållbarhet. Agaten är ett bra exempel som visar på nyttan och förhoppningsvis inspirerar andra, inte minst när det gäller den sociala hållbarheten som är central i en bostadsrättsförening, säger Jenny Hjalmarsson, styrelseordförande i HSB Stockholm. 

Prissumman är på 15 000 kronor. Stort grattis önskar vi HSB brf Agaten för deras inspirerande och engagerade arbete med hållbarhetsfrågor!

Avtackning

Kvällen avslutades med en avtackning av Torbjörn Dacke (t.v) som går i pension efter 10 är som ekonomi- och finanschef på HSB Stockholm och Bo Hallgren (t.h) som i många år varit förtroendevald i HSB Stockholm.