Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hyresgäster nöjda med ombyggnationen i Rinkeby

31 augusti 2018 HSB startade renoveringen av de 617 lägenheterna i Rinkeby år 2011 och har sedan dess jobbat hårt med att förbättra arbetssätt och rutiner, allt för att hyresgästerna ska känna sig trygga, informerade och nöjda trots den ganska stökiga tillvaro som ett stambyte innebär. Sedan något år tillbaka mäts kundnöjdheten efter varje genomförd ombyggnadsetapp och resultaten visar att vi lyckats mycket bra med vårt förbättringsarbete.

I den senaste mätningen i Rinkebysvängen 99-113 får vi toppbetyg i frågor kopplade till information, bemötande och service. Bra dialog med hyresgästerna och ett lokalt områdeskontor är några av framgångsrecepten, vilket visar sig i kundundersökningen. Kristina, som jobbar med hyresgästerna i Rinkeby berättar varför hon tycker att det är viktigt och hur hon jobbat med att få nöjda kunder.

– Jag går runt i området ofta och de som bor här känner igen mitt ansikte. Vissa tror till och med att jag har mitt kontor i visningslägenheten på Gamlebyplan i Rinkeby, säger Kristina och ler. Hon fortsätter att berätta om gången då en boende lämnade över en tårta till henne och hur mycket det värmde henne. Jag trivs med att jobba i Rinkeby och jag gillar människorna som bor här.  


Kristina jobbar med att tillmötesgå hyresgästerna under ombyggnationen i Rinkeby.

Kristina berättar att hennes arbetssätt har ändrats genom åren och hon har lärt sig längs vägen hur hon ska ge bättre information till de boende. Idag börjar hon alltid med att informera skriftligt om den kommande flytten och följer upp med ett förberedande telefonsamtal där hon tar reda på bakgrundsinformation. Utifrån den samlade informationen planerar hon i sina arbetsdokument vem som ska flytta var och när. Därefter ses hon för ett personligt möte i visningslägenheten för att skriva ett evakueringsavtal, som kan vara antingen tillfälligt eller permanent. Språket kan ibland vara ett hinder i kommunikationen och då tar Kristina initiativet till ett personligt möte och berättar om hur flytten kommer gå till och ger svar på frågor som kan finnas hos hyresgästen.

I visningslägenheten finns tavlor uppsatta med alternativ för val av golv, kakel och väggfärg. Och undersökningen visar att kunderna är nöjda med valmöjligheterna och informationen som gavs om lägenheten. Kristina berättar att det också är viktigt att inte släppa ett ärende utan att vara på och återkoppla till kunden. Samtidigt som hon betonar vikten av att vara tydlig för att undvika missförstånd.

– Det händer att de boende frågar mig varför de inte fick en specifik lägenhet och då svarar jag att det är vi som har informationen och beslutar utifrån situationen. Jag är bestämd och tydlig och då brukar hyresgästen förstå och acceptera mitt beslut.

Undersökningen visar att hyresgästerna var väldigt nöjda med flytthjälpen inför flytten.

– I samband med flytt får de boende välja om de vill ha hjälp av en flyttfirma eller istället utföra arbetet själv och få en ersättning av oss. Det här visar att vår flyttfirma har fungerat exemplariskt och det känns glädjande, svarar Kristina.

94,7% kan tänka sig rekommendera HSB som värd eller förvaltare.

– Vi är väldigt glada över att få ännu ett kvitto på att våra hyresgäster är nöjda med sina ombyggda lägenheter och att vår process runt de mjuka frågorna som hör samman med stambyten och ombyggnader uppskattas. Resultatet visar hur oerhört viktigt det är med information och dialog, och att vi har en god kontakt med hyresgästen före, under och efter ombyggnaden, säger Anders Joachimsson, affärsområdeschef på HSB Stockholm.