Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Taket kräver regelbundet underhåll och löpande tillsyn

08 november 2018 I en bostadsrättsförening är det viktigt att styrelsen arbetar aktivt med underhållsplanen för att ha koll på vilka åtgärder som behöver genomföras och när. Något som är aktuellt för alla föreningar är fastighetens tak. Vad ska man tänka på då?

Takets funktion är ofta något som tas för givet. Det ska finnas där för att skydda oss mot väder och vind. Det ska hålla tätt för kraftiga regnskurar och klara belastningen från snötunga vintrar. Det ska finnas där i vått och torrt.

I många fall kan det vara svårt för en bostadsrättsförenings styrelse att bilda sig en uppfattning om takets skick. Slitage märks inte på samma sätt som på till exempel en fasad och det finns därför en risk att nödvändigt underhåll skjuts på framtiden eller glöms bort. För att undvika läckage och andra typer av skador på taket krävs regelbundet underhåll och löpande tillsyn. Oavsett om taket är täckt av tegel, plåt eller papp bör det kontrolleras årligen. Genom regelbundna kontroller och besiktningar kan till exempel trasiga takpannor upptäckas i ett tidigt skede och bytas ut innan det blir kostsamma följdskador på takets underliggande delar. På sikt, i takt med att taket åldras, kommer större underhållsåtgärder att krävas och då är det viktigt att de finns med i en långsiktig underhållsplan.

 Att utföra tillsyn uppe på ett tak ställer krav på säkerheten, så att fallolyckor undviks. Taksäkerhetsreglerna säger både att det ska finnas inbyggda säkerhetsanordningar på taket och att de som vistas på taket ska använda rätt säkerhetsutrustning. Enligt PBL, Plan- och Bygglagen, ska en bostadsrättsförening i rollen som fastighetsägare se till att säkerhetsanordningarna är fungerande och tillräckliga. Arbetsmiljöverket anger vilka krav som ställs på säkerhetsutrustning för de som utför takarbeten. Genom att anlita en sakkunnig besiktningsman kan bostadsrättsföreningen säkerställa att taket kontrolleras på ett bra sätt samtidigt som säkerhetsreglerna uppfylls.