Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Värdefullt med trivsamma utemiljöer

14 maj 2018 Vackra innergårdar, välskötta träd och grönytor är värdefullt på många sätt. För att få det långsiktigt hållbart och på bästa sätt, kan det behövas professionell hjälp.

Maj månad är den tid på året då naturen verkligen vaknar till liv. De första, tappra vitsipporna ersätts med lövsprickning och mängder av små hjärtblad som stretar upp ur markerna. Det är också en tid då intresset för trädgården och utemiljön tar fart.

– Många blir förväntansfulla när solen börjar skina och vill gärna att vi startar inom ett par veckor – även om vi försöker styra så att man börjar planera redan under vintern, säger Micael Pamberg, områdeschef vid HSB Stockholm Mark & Trädgård.

Han har ett team med bland annat en trädgårdsdesigner och en landskapsingenjör som kan erbjuda små och stora HSB-föreningar olika typer av tjänster inom mark och trädgård. Det kan handla om större renoveringar och ombyggnationer som kräver gestaltningsförslag, projektering och upphandling, och där det tas fram en tydlig utvecklingsprocess. Men det kan även handla om skötsel, som att beskära träd, eller konkreta råd om var det är möjligt att plantera en magnolia.

– Vi har också har ett större förvaltningsperspektiv med våra tjänster, som att det kanske är bättre att vänta ett tag om det till exempel krävs ny dränering av fastigheten, för att inte behöva gräva upp nyanlagda ytor.

Micael Pamberg och hans team blev anlitade av HSB brf Senaten i Nacka, en mellanstor förening med två hundra lägenheter fördelade i fyra hus.

– När man byggde husen för nästan trettio år sedan planterades små och behändiga träd som nu har blivit väldigt stora, säger Renée Åberg som sitter i styrelsen för HSB brf Senaten. 

Hon beskriver hur det egentligen inte var något större fel på utemiljön som erbjöd olika gångar och platser att vara på, men att under lång tid har inget mer gjorts än att rensa ogräs. Gården har mest bestått av grönt och brunt.

– Nu har vi ett förslag som innebär att vi fortfarande ska kunna känna igen oss på gården men det blir mer färg och form, och träden ersätts av andra som inte blir så stora. Det har tagit föreningen ett par år att starta upp trädgårdsrenoveringen och det har varit en del diskussioner, både om kostnader och om träd som eventuellt behöver fällas. Nu kommer omgörningen att genomföras i etapper.

– Det är ett stort projekt. Vi tänker idag även på ett helt annat sätt om förvaltningen av trädgården, som att beskärning av träden ska finnas med i sköselplanen, berättar Renée Åberg som är övertygad om att det blir väldigt fint när det är klart.

I bostadsrättsföreningen HSB Brf Lingonet passade man på att renovera utemiljön i samband med att fasaderna gjordes om, vilket kan vara en fördel i och med att utemiljön kan påverkas av byggnadsarbetet. Så här blev resultatet:

 

På senare tid har städernas grönytor kommit i fokus. Det är inte bara större parker och lundar som många menar ska bevaras när städer förtätas, utan även mindre ytor har blivit viktiga.

Är det något som även märks hos HSB?
–  Ja, absolut, många bostadsrättsföreningar är medvetna om vad utemiljön betyder för människors välbefinnande och har funderingar om ifall det även ska ges möjligheter till egna odlingar, avslutar Micael Pamberg.

Temaföreläsning
Den 4 juni bjuder HSB Stockholm in till en temakväll där Pauline Bjuhr, trädgårdsformgivare på HSB Stockholm, berättar om hur ni kan lyckas med renoveringen av utemiljön, steg för steg. Hon delar även med sig av andra projekt där styrelsen lyckats med renoveringen av utemiljöer. Läs mer och anmäl dig här!