Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tryggare tillsammans

13 juli 2018 Inbrottstjuvarna är proffs och tar vad de vill ha. Men hos HSB brf Asplunden stöter de på motstånd. Här kombineras smarta tekniska lösningar som motar tjuvarna med den kanske effektivaste metoden av alla, en aktiv grannsamverkan.

De två huskropparna med vita putsfasader som hör till HSB brf Asplunden i Solna reser sig hela sju och nio våningar upp mot himlen. Husen har sex trappuppgångar med vardera två entréer, och redan där möts besökare av anslag om att här råder grannsamverkan. - Vi har skyltar om grannsamverkan i omgivningarna också. Det är viktigt att anslagen hålls fräscha och rena. Växer det mögel på dem så är det ju uppenbart att ingen bryr sig, konstaterar Tommie Elofson, 73 år, och styrelsemedlem i föreningen.

För fem år sedan startade Asplunden projektet Grannsamverkan i syfte att öka den yttre och inre säkerheten.
- Det har ett avskräckande syfte och gör också att de boende tänker sig för lite grann , som att tömma bilen själv i stället för att låta tjuven göra det. Vi vakar över varandra och vårt boende. Det ger en ökad trygghetskänsla för oss alla.

Allt började med ett informationsmöte med polisen och sedan dess har bostadsrättsföreningens medlemmar regelbunden kontakt sinsemellan om säkerhetsfrågor liksom med polisen. Det gäller att hålla arbetet med grannsamverkan aktivt. Polisen skickar ut ett digitalt månadsbrev om vilka brott som sker och var de händer som vi lägger ut på hemsidan. Och är det något som verkligen berör oss som stöld av cyklar och barnvagnar, i förråd eller bilar skriver jag en liten månadsnotis som jag lägger in som en nyhet, säger Tommie Elofson.

Grannsamverkan finns också alltid med som en punkt på föreningens styrelsemöten. Det är ett sätt att alltid ha frågan på dagordningen så att det inte glider ur medvetandet. Och finns det något att rapportera kommer det in i styrelseprotokollet. Och säkerhetsarbetet behövs; när Asplundens fastigheter byggdes för tio år sedan var de kriminella snabbt på plats. Vi hade mycket strul då. Nycklar var på drift och det var lätt för vem som helst att ta sig in i garaget. Nybyggen är rena guldgruvan för brottsligheten - allt är ganska rörigt och de boende känner inte varandra. I dag är alla låscylindrar ersatta med elektroniska taggläsare och borttappade taggar spärras i systemet.

- Övervakningskamerorna avskräcker också. Men vi har haft tillfällen där inbrottstjuvar gått in och sprejat dem. Tjuvarna är proffs  och vet vad de gör och de är hur fräcka som helst. Men de tar alltid den lättaste vägen och vi gör allt vi kan för att försvåra. Men vad gör man när de boende missar att stänga dörrar efter sig? Jo, man kan installera utrustning som varnar. Gångdörren jämte garagedörren har fått en "saftblandare" på insidan. När den dörren står olåst blinkar lampan. Då blir det naturligt att gå fram och dra igen den. Men den allra viktigaste delen av grannsamverkan är ändå vakandet över varandra, menar Tommie. - Vi talar alltid om för våra närmaste grannar att vi är borta och ber dem ta in tidningen så att tidningshållaren är tom.

Det finns också en kontaktperson som är ansvarig för grannsamverkan i varje trappuppgång. - Med 118 familjer i huset så känner jag inte alla, men de som bor i samma trappa träffas ju ibland och känner igen varandra. Det gör det lättare att prata med grannarna. Och det är ju det allt bygger på. Rekryteringen av kontaktpersonerna skedde genom dörrknackning. - Jag gick runt bland de jag kände mest, presenterade projektet och frågade om de ville vara kontaktpersoner. Det var inga problem med att få ihop besättningen. Men jag tror man måste prata för att rekrytera. Att lägga en lapp i brevlådan räcker inte.

3 tips för en säkrare bostadsrättsförening

  • Var aktiv i grannsamverkan. Ha flera ansvariga i huset och uppdatera boende om arbetet genom interna informationskanaler.

  • Prata med grannarna. Hjälp varandra med att ta in post/tidningar så boendet inte ser övergivet ut.

  • Försvåra för brottsligheten. Se till att det inte finns svaga punkter där kriminella lätt tar sig in.

Så försvårar du för tjuven i sommar

  • Lås fast grill och värdefulla trädgårdsmöbler i fasta föremål med certifierade lås. Lås in gräsklipparen i förrådet när den inte används.

  • Cyklar bör låsas fast med godkända lås i fasta föremål och moped bör låsas med två godkända lås i fast föremål.

  • DNA-märk dina ägodelar - det avskräcker tjuven och ökar chansen att du får tillbaka dem.

 

Källa: Stöldskyddsföreningen