Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tryggare utemiljö med ny belysning

24 oktober 2018 För att förbättra tryggheten i en bostadsrättsföreningen kan en översyn av fastighetens belysning göra underverk. Dessutom är det bättre både för miljön och för plånboken.

I området Sätralyan i Gävle använder HSB bara 25 procent av sin tidigare elförbrukning tack vare ny belysning. Under vintertid var det tidigare väldigt mörkt i området och det gav en känsla av otrygghet hos de boende. Mörkret berodde på flera saker. Dels på att området var täckt av träd som skuggade och hindrade det lilla ljus som fanns att nå ut, och dels på att ingen av de föregående ägarna hade gjort något åt belysningen. Det saknades armaturer och de armaturer som fanns var precis som området från början av 60-talet och fungerade sisådär. Därför fick fastighetsskötarna dagligen gå runt och byta lampor.

När HSB förvärvade området 2015 bestämde man sig därför för att göra något åt belysningen. Först gjordes en intern förstudie där man såg över behovet för att se hur drabbat området var och hur mycket som skulle behöva bytas. Svaret blev: rubbet!

Det var ingenting att spara på, därför beslutades att allt skulle bytas på en gång och att en ordentlig upphandling skulle göras. Det viktigt i upphandlingen vara att hushålla med resurserna på ett bra sätt och här sparades mycket pengar på att göra det som ett stort projekt på en gång i stället för att hålla på och dutta då och då. I upphandlingen ingick också att hitta rätt armaturer.

All armatur skulle bytas ut vindar, källare, trapphus, gångstråk och parkering, så det var viktigt att armaturerna skulle vara hållbara och inte behöva bytas snart igen. I planeringsarbetet bestämde man sig för att ersätta de tidigare glödlamporna mot LED-belysning. Glödlampor håller i ett år, medan LED-lampor lyser i 50 000 timmar och samtidigt sparar på elen. För att ytterligare spara på elförbrukningen kopplades belysningen i offentliga utrymmen som tvättstugor och vindsförråd till  rörelsedetektorer. Tidigare styrdes den här belysningen av ett tidsschema, men nu lyser lamporna bara när någon är där, vilket är bra för både ekonomi och miljö.

Projektet innebar en stor investering, men det har också direkt bidragit till besparingar. Trots en mycket bättre ljusmiljö nu så används bara 25 procent av den tidigare elförbrukningen. Det viktigaste är att de boende nu upplever en större trygghet samtidigt som ett viktigt steg för att uppnå klimatmålen har tagits.

5 tips för dig som vill se över er förenings belysning


1.
Involvera de boende. Berätta att ni planerar att se över 
belysningen och fråga vad de har för tankar och synpunkter.

2. Byt ut ljuskällor mot LED-belysning och koppla till rörelsedetektorer, då sparar ni mycket både på miljön och ekonomin.

3. Titta på helheten. Hur bra belysning, armaturer och installationer har ni dag? Kan ni klara er med att bara byta ljuskällan, eller behöver ni byta resten också?

4. Dutta inte utan baka ihop alla byten till en ordentlig upphandling . Undersök olika alternativ när ni tittar på armaturer, det kan ni spara mycket pengar på.

5. Ta hjälp. HSB kan hjälpa till med allt från projektering och upphandling till genomförande. Vi kan också vara behjälpliga redan i förstudien med att ge tips på vad som kan göras för just er fastighet för att minska energiförbrukningen.