Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vad kan en bostadsrättsförening göra för att sjöar och hav ska fortsätta att vara rena och välmående?

06 september 2018 Vi behöver vara försiktiga med våra vattenresurser och det gäller att förebygga föroreningar. Men vad kan en bostadsrättsförening göra för att bidra till välmående sjöar och hav?

I enlighet med Miljöbalken (9kap. 7S) ska avloppsvatten avledas så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. En fastighetsägare får i enlighet med lagen om allmänna vattentjänster inte till avloppet tillföra vätskor, ämnen eller föremål som kan medföra skada eller olägenhet.

Här följer några tips på hur man som bostadsrättsförening kan göra för att efterleva lagstiftningen med våra sjöar och hav i åtanke.

  • Avloppskärl bör rengöras regelbundet för att motverka lukt, vilket är fastighetsägarens ansvar. Kärltvätt kan beställas av entreprenör och då tas även vattnet om hand på ett bra sätt. I värmesystem används ibland kemiska produkter för att exempelvis minska korrosion. När entreprenörer gör åtgärder i värme- systemet bör aktsamhet tas för att förhindra att detta vatten släpps ut orenat i avloppet.
  • Om föreningen har garage gäller i många kommuner att en oljeavskiljare ska finnas för att olja och metaller inte ska komma ut i sjöar, vattendrag och grundvatten. Olja kan skada den biologiska reningen i reningsverken. Med oljan följer ofta föroreningar som avsätts i slammet, till exempel tungmetaller och organiska ämnen som är svåra att bryta ner. Oljeavskiljare bör därför underhållas regelbundet för att upprätthålla den tänkta funktionen.
  • När ni i er bostadsrättsförening tar hjälp av entreprenörer som använder maskiner för exempelvis gräsklippning eller snöröjning på fastigheten ska dessa ha utrustning för att begränsa föroreningar, ex för att suga upp eller valla in spill till dagvattnet ifall maskiner springer läck på olja eller bränsle.

Tips till boende hur de kan minska föroreningar av avloppsvattnet


• Bara kiss, bajs, toalettpapper i toaletten

• Miljömärkta tvätt- och hygienprodukter

• Undvik produkter med mikroplaster och antibakteriella egenskaper

• Dammsugning innan våttorkning

• Gammal medicin till apoteket

• Färgrester, lim, nagellack mm. lämnas vid miljöstationen

• Tvätta bilen på rätt sätt