Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bospara åt barnen - hur går det till?

05 februari 2019 Bostadsmarknaden är både dyr och svår att komma in på för ungdomar. Därför väljer många föräldrar att börja bospara till barnen redan i ung ålder. Men hur går det till egentligen? Här får du svar på några vanliga frågor om bosparande.

Vilka former av bosparande finns det att välja på?
HSB erbjuder sina bosparare tre olika sparformer: HSB Bosparkonto, HSB Fasträntekonto och HSB Depå med sparande i fonder. Bosparkontot är ett grundkonto som alla måste ha. Det är det kontot man öppnar när man blir bosparare och här har bospararen direkt tillgång till sina pengar. Det är också det kontot som är kopplat till ett eventuellt månatligt sparande, om man vill ha det. Fasträntekontot är ett konto där man kan välja att binda sina pengar mellan tre månader och fem år till en förutbestämd ränta. Fondkontot är ett konto med högre risk där man sparar på längre sikt och kan välja mellan olika fonder med olika riskprofil och inriktning. Allt detta finns beskrivet mer detaljerat på hsb.se/ bospara

Jag har flera barn, ska jag då ha flera sparanden?
Du kan bara ha ett bosparande i ditt eget namn, så om du ska spara till flera barn är det bra att ha ett bosparkonto per barn. Då kan barnet få maxpoäng per månad, det vill säga 5 bosparpoäng, om du sparar 500 kronor i månaden per barn.

Kan jag flytta över mina poäng till barnen?
Ja, bosparpoäng kan överlåtas inom familjen. (Fullständiga bosparregler hittar du på hsb.se/bospara) Men du kan inte flytta poäng till barn som redan har ett eget bosparande eftersom man aldrig kan slå ihop poäng från olika konton.

Hur gör jag för att öppna ett konto i mitt barns namn?
Det gör du enkelt via nätet. Gå in på hsb.se/bospara och öppna kontot. Det kan även en far- eller morförälder, gudförälder eller annan vän eller släkting göra. Du måste alltså inte vara vårdnadshavare eller släkt för att öppna ett konto åt barnet. Tänk på att barnet måste vara medlem i HSB innan ett bosparkonto kan öppnas.

Kan jag bestämma när barnet får tillgång till sitt konto?
Normalt sett får barnet tillgång till kontot på sin 18-årsdag. Det går att bestämma ett senare datum om man önskar det, men det måste ske vid tecknandet av konto och kan alltså inte ändras i efterhand (kontakta Danske Bank för fullständiga villkor).

Jag vill hjälpa mitt barn med lägenhet när det är dags att börja studera, men jag vet ju inte vilken ort som är aktuell. Hur gör jag då?
Det spelar ingen roll. Oavsett var i landet du är HSB-medlem eller var någonstans du bosparar kan du söka lägenhet i hela landet eftersom HSBs bosparande är rikstäckande. Så om du exempelvis bosparar för ditt barn i Stockholm och hen ska studera i Lund i framtiden, så kan hen söka lägenhet där med sina bosparpoäng.

Regler för HSBs bosparande
Här hittar du HSBs Bosparregler som gäller från 1 januari 2020

HSBS bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank.
Dina pengar på HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto skyddas enligt den danska insättningsgarantin som kallas Garantifonden. Den ger skydd för ett belopp motsvarande högst 100 000 euro per insättare. Du har äganderätt till fondandelar i HSB Depå. Fondandelarna hålls därför åtskilda från bankens egna värdepapper och därmed har du rätt att få ut dem vid bankens eventuella konkurs. Skulle det mot förmodan vara så att en kunds värdepapper har blandats med bankens egna, träder det danska investerarskyddet in, där kunden kan få ersättning med upp till 20 000 euro. Utbetalning av ersättning görs av Riksgäldskontoret. För mer information om Garantifonden, besök danskebank.se och garantifonden.dk.

Observera att de pengar du placerar i fonder kan både öka och minska i värde och att det inte är säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.