Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Guide: En hållbar jul

08 november 2023 Hur kan man fira en mer hållbar jul? Måste man utesluta alla julklappar och skippa resorna? Och vad kan egentligen stå kvar på julbordet? Att fira mer hållbart är kanske enklare än du tror – här är tipsen som gör skillnad.
  • Julklapparna

Att köpa klappar på second hand eller lop­pisar är snällt mot både miljö och plånbok – då är det också lättare att hitta annorlunda julklappar. Fråga dig även om du måste köpa julklappar till alla, eller om det räcker med presenter till barnen? Tänk också på att en upplevelse ofta uppskattas – som ett present· kort på massage, en god hemmamiddag eller några timmars städhjälp.

  • Slå in – och återvinn

Med återvunnet presentpapper, tidnings­papper, gamla tapeter eller affischer slår du in både miljövänliga och personliga paket. Dekorera gärna med snören av naturmate­rial. Och när firandet är över, se till att allt presentpapper återvinns på rätt sätt.

  • Resorna med bil och flyg

Planerar du att åka bort i jul? En stor del av miljöpåverkan under våra högtider kommer från just resandet, exempelvis bilresor som skapar köer, utsläpp – och stress. Välj hellre tåget till släkt och vänner, då slipper du dess­utom osäkert väglag. Och för dig som gärna flyr firandet så finns alternativ till exotiska resmål som kräver flygresor. Varför inte ta tåget till en spännande plats i Sverige, eller i något av våra grannländer?

  • Hållbar dans runt granen

Även om plastgranen kan återanvändas är den dålig ur miljösynpunkt – den innehåller farliga kemikalier som inte bryts ner i natu­ren. Det bästa är en vanlig svensk närodlad gran. Kan du inte köpa gran från en lokal skog så välj en svenskodlad gran – kungs­granar och ädelgranar kräver mer gödsel och bekämpningsmedel vilket gör dem mindre miljövänliga. Pynta gärna med kottar och nötter i röda band, hemmagjorda dekorationer i tyg, papper och halm eller pepparkakor samt apelsiner med nejlika.

  • På julbordet

Vissa maträtter bör undvikas helt, till exempel ålen som är rödlistad sedan 2005. Med fler gröna alternativ på julbordet kan du även minska konsumtionen av kött – en miljöbov som orsakar stora utsläpp av växthusgaser. En annan stor miljöbov vid ju I är matsvinn. Laga gärna julmat ihop med andra för att slippa laga för mycket. Kom även ihåg att förvara maten rätt för att undvika att den blir dålig. Ett tips är att lägga upp maten i små skålar på julbordet som fylls på vid behov. Av resterna kan du sedan laga rätter som pyttipanna, gratäng, soppor och pajer.

  • Alternativ julkalender

Inför jul finns många lockande kalendrar med godis och leksaker. Varför inte byta plasten mot en aktivitetskalender? Ge familjenen gemensam aktivitet varje dag fram till julafton. Det kan vara att gå på bio, men även baka något gott ihop eller läsa en bra bok.

  • Nu tändas tusen juleljus..

Använd LED-lampor till julbelysningen, dessa lampor förbrukar mindre energi och brinner längre. Med timer lyser de endast när det är mörkt. För myset, välj bort paraffinljus som tillverkas av fossila bränslen – satsa i stället på stearinljus, som tillverkas av slakteriavfall. Vill du ha veganska ljus? Välj bivaxljus.

  • Till sist – värna julefriden!

Ta hand om dig själv och dem du tycker om – en hållbar jul handlar även om att göra saker du mår bra av. Kanske ta sovmorgon, läsa klart den där boken eller ta en skön vinterpromenad i skogen? Det kan bli din julklapp till dig själv! Och glöm inte att fira julen utifrån dina egna förväntningar. Har du inte tid eller lust att storstäda, pynta från golv till tak och laga en massa julmat? Gör inte det då. Alla firar olika och en del firar inte alls – du kan vara en av dem.