Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Lyft fram er verksamhet i förvaltningsberättelsen

23 januari 2019 Ett räkenskapsår avslutas och sammanställs med ett årsbokslut. En förvaltningsberättelse är precis som balansräkning, resultaträkning och revisionsberättelse en del av årsbokslutet. Förvaltningsberättelsen ska innehålla information som inte kan återges i balans och resultaträkningen och på så sett bidra till en heltäckande bild av räkenskaperna för det gångna året.

Emma Sundin, områdeschef HSB Stockholm, berättar att förvaltningsberättelsen är en bra kanal för styrelsen att nå ut till medlemmar och andra intressenter, till exempel framtida köpare. 

Förvaltningsberättelsen ger en överskådlig bild av fastighetens verksamhet, väsentliga händelser under året och hur föreningens resultat ska disponeras. Nedan tipsar Emma Sundin om vad som är bra att lyfta i förvaltningsberättelsen.

Utgå från medlemmarna och intressenterna.

Ta er tid och fundera över hur ni kan lyfta fram det som medlemmar eller framtida köpare skulle vilja veta om fastigheten. Frågor som styrelsen kan fundera över är:
Har det hänt något speciellt under året som kan vara bra att informera om? Tänk igenom vilka underhåll och investeringar ni har haft. Vad planeras inför kommande år? Behöver ni exempelvis byta fönster, hissar eller påbörja ett stambyte. Hur jobbar ni med ekonomin?

Lyft fram de stora projekten
När ni ska skriva om hur föreningen har förvaltats under det senaste året, fokusera på de större investeringarna. För att nämna några exempel kan ni berätta om projekt såsom byte av fönster, tak, stammar och fasad. Har ni en underhållsplan är det ett bra tillfälle att nämna vad som planeras att göras framöver. 

Förtydliga det ekonomiska läget
Hur ser ekonomin ut i föreningen, hur mycket lån har föreningen? Hur påverkas avgiften om räntorna stiger? Tänk långsiktigt.  

En nyhet för i år är att de som har ekonomisk förvaltning på HSB Stockholm får en flerårig översikt över nyckeltal som bland annat sparande till framtida underhåll och räntekänslighet. Med nyckeltalen blir det tydligt hur ekonomin har utvecklats de senaste åren.

Att titta på föreningens nyckeltal ger en bra bild över föreningens ekonomi men det är viktigt att sätta in nyckeltalen i ett samband. Föreningen kan exempelvis ha en väldigt god ekonomi men står inför stora investeringar kommande år som kommer påverka ekonomin. Därför är det viktigt att upplysa medlemmar och potentiella köpare om vilka investeringar och underhåll föreningen står inför.