Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Samarbeta med grannföreningen?

10 oktober 2019 Samarbeten mellan olika bostadsrätts­föreningar kan vara både lönsamt och bra för miljön. Möjligheterna är många, men glöm inte att skriva avtal när det behövs.

Det är inte ovanligt att bostadsrättsföreningar samarbetar om vissa frågor. Det kan handla om allt från skötsel av samfäll­igheter till gemensamma upphandlingar av tjänster.

Gemensamma upphandlingar av till exempel snöskottning och trädgårdsskötsel ger ofta ekonomiska fördelar. En större kund har helt enkelt mer muskler i förhandlingen med entreprenören. Men då är det viktigt att samarbetet sker under ordnade former, så att det inte uppstår tvister vid betalningen.

lucas-rehn.jpg

- Det allra bästa är att vara med i en medlemsorganisation som HSB, som ju i kraft av sin storlek kan ta fram bra ramav­tal. Men om man väljer att samarbeta med en annan bostadsrättsförening kring en upphandling är det viktigt att vara noga med formerna, säger Lucas Rehn, jurist på HSB Riksförbund.

Många samarbeten mellan bostads­rättsföreningar pågår länge och är informella till sin natur. Man struntar i att skriva avtal, eftersom man tycker att det fungerar bra ändå.

- Men så en dag är man kanske inte över­ens längre. I bostadsrättsföreningarna byts ju styrelserna ut successivt och det är lätt hänt att ett samarbete faller när en viss person slutar, säger Lucas Rehn. Ett sätt kan vara att göra en upphandling tillsam­mans, men att teckna separata avtal.

Lucas Rehn tycker också att man kan tänka lite utanför ramarna när det gäller vad man kan samarbeta om.

- Det går ofta att göra vissa investeringar i saker gemensamt, som en gräsklippare, istället för att varje bostadsrättsförening äger sin egen. Och kanske finns det även förutsättningar för samarbeten i frågor som rör miljön, som att gå samman om en bil- ­eller cykelpool, säger Lucas Rehn.

3 råd kring samarbeten

  • Samarbetet bör bygga på en gemensam vilja.
  • Om föreningen tar på sig skyldigheter i samband med samarbetet bör det formaliseras i avtal.
  • Vid minsta osäkerhet - ring HSBs juristjour (0771-224 200, hsb.se/juridik)