Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Många boende vill ha egen solel

23 juli 2019 6 av 10 boende i bostadsrätt tycker det är viktigt att föreningen använ-der solenergi. Men bara 3 procent uppger att deras bostadsrättsförening installerat solceller.

Sifo har på uppdrag av HSB undersökt inställningen till solel hos boende i bostadsrättsföreningar. Nära 6 av 10 (57 procent) tycker att det är viktigt att deras bostadsrättsförening använder solenergi. Av dessa anser var tredje (31 procent) att solelen bör komma från solceller på egna bostadsrättsföreningen. Ändå är det bara 3 procent som svarar att deras förening har installerat solceller. Undersökningen visar att det finns en enorm potential för en omställning till egenproducerad solel i bostadsrättsföreningarna, och att hushållen har förstått fördelarna med att producera sin egen förnybara el, säger Magnus Ulaner, miljöchef HSB Riksförbund. HSB har länge jobbat för modernare regler för solel, och drivit på för förändringar genom nätverket Solelkommissionen. Med dagens lagstiftning drabbas en bostadsrättsförening av energiskatt om den använder elnätet för att transportera egenproducerad el mellan olika byggnader. Bostadsfastigheter får inte heller bygga interna nät. Egenproducerad solel måste kunna flyttas mellan egna förbrukningspunkter. För det krävs en ändring i lagen om skatt på energi och även i förordningen om undantag från kravet på nätkoncession enligt ellagen, säger Magnus Ulaner.

 

Goda råd om solcellsinstallation
Fler och fler bostadsrättsföreningar vill installera solcellsel i fastigheten. Men hur går det till och vad innebär en solelinstallation? Vill ni i din bostadsrättsförenings styrelse informera er på djupet om solcellsel, få oberoende vägledning i form av regler och villkor, prisbild och tillvägagångssätt?

Ta en titt på Energimyndighetens nya informationsplattform solelportalen.se.
Där hittar du bland annat denna checklista, som ger några första vägledande tips på vägen: