Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vatten tur och retur

08 april 2019 Kan man återvinna använt vatten? Ja, det kan man faktiskt. HSB Living Lab startar i vår ett projekt för återvinning av gråvatten i samarbete med innovationsföretaget Graytec.

I Sverige gör vi av med 80-90 liter vatten per person och dag till personlig hygien - så kallat gråvatten som försvinner ut i avloppet med WC-vatten och annat gråvatten från kök och tvätt. Per Ericson, grundare av Graytec, är övertygad om att det finns stora vinster med att separera och återanvända gråvatten från personlig hygien.

- Gråvatten från personlig hygien leds till ett reningssystem som i flera steg avlägsnar föroreningar, bakterier, virus och mikroplaster. De fångas upp och tas omhand i stället för att hamna i sjöar, vattendrag och hav, säger Per Ericson.

- Med tekniken kan man även spara in upp till 80 procent av värmekostnaden för vatten till personlig hygien, med så kallad värmeväxling, genom att man tar tillvara gråvattnets inneboende energi istället för att spola ut det i avloppet.

Under 2019 ska tre boendekluster i HSB Living Lab anslutas till Graytecs teknik. En stor del av projektet är att ta fram riktlinjer och krav för hur rent det recirkulerade varmvattnet måste vara när ursprunget är andra källor än reguljära vattenverk, säger Per Ericson.

Från HSB ser man stora möjligheter med att utforska teknik kring rening av gråvatten. - Det är ett spännande och viktigt område för oss att följa, säger Emma Sarin, projektchef på HSB Living Lab.