Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ansvar för brandskydd och hantering av brandskada

17 november 2020 Nu tändas tusen juleljus och det bakas miljontals lussebullar och pepparkakor. Julen är en tid då vi vill ha det mysigt, men det är också en tid då bostadsbränderna ökar kraftigt varje år. Men vem ansvar egentligen för säkerheten i huset? Och hur hanterar vi skadorna om olyckan är framme? HSB Stockholms föreningsjurist Malin Alm Vagnér ger oss svar.

Delat ansvar för brandskydd i föreningens hus

Brandskyddsansvaret regleras i lagen om skydd mot olyckor 2 kap 2 §. Ansvaret för brandskydd innebär en skyldighet att i skälig omfattning hålla utrustning för livräddning och släckning av brand och vidta övriga åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand. Detta ansvar är delat mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavarna i föreningens hus.

Föreningen har det övergripande fastighetsägaransvaret och således ett ansvar för att fastigheten är säker. Av Statens Räddningsverks allmänna råd framgår vidare att fastighetsägare bör bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete i fastigheten. Föreningen bör ha en brandskyddsansvarig och arbetet ska utformas särskilt efter föreningens unika förutsättningar och behov.

Ansvarsfördelningen mellan föreningen och bostadsrättshavarna är dock inte helt tydlig och går inte att utläsa av lagstiftningen. Generellt sett ansvarar dock föreningens styrelse för de åtgärder som hör till byggnaden och dess fasta tillbehör, medan den boende ansvarar för att lägenheten används på ett ansvarsfullt sätt.

Enligt HSB normalstadgar för bostadsrättsföreningar är det bostadsrättshavaren som ansvarar för underhåll och reparation av brandvarnare. Bostadsrättshavaren bör således regelbundet kontrollera funktionen av och byta batterier i sin brandvarnare. Från föreningens sida kan det vara bra att, nu inför julen, gå ut med ett informationsbrev till alla boende och påminna dem om vikten av att kontrollera brandvarnarna. Därutöver är det lämpligt att bostadsrättshavarna har brandsläckare och brandfilt tillgängligt i den egna lägenheten.

Hantering av brandskador

När det som inte får hända inträffar kan det uppstå frågor om vem som ansvarar för hanteringen av de uppkomna brandskadorna.

Huvudregeln för skadehantering i bostadsrättsföreningar är att ansvarsfördelningen i föreningens stadgar gäller. Reparationerna efter en skada ska alltså ske av part som har underhållsansvaret för en viss byggnadsdel. Vid just brandskada har dock föreningen ett utökat reparationsansvar som följer av bostadsrättslagen. Detta innebär att föreningen ansvarar för att reparera samtliga skador som uppkommer i lägenheten efter en brand. Enbart om bostadsrättshavaren har orsakat branden genom vårdslöshet eller uppsåt har denne ett reparationsansvar till följd av brand.

Sammanfattningsvis är det bra om ni i styrelsen såhär inför julen ser över brandskyddet i er fastighet och påminner era medlemmar om vikten av att kontrollera brandvarnare!

Vi hjälper er med SBA

Systematiskt brandskyddsarbete är inte bara ett myndighetskrav. Det skapar också en trygghet för styrelse och boende. Om ni behöver komma igång med SBA kan ni läsa mer om vårt erbjudande i denna PDF eller begära en offert via knappen nedanför.