Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Debattartikel från HSB: ”Stockholms stad gör markhyra till kassako”

21 augusti 2020 Läs vår debattartikel i Svenska Dagbladet där vi slår fast att kommuner inte har någon skyldighet att följa krav på god avkastning eller att agera marknadsmässigt vid ett friköp. Det vill säga – kraftiga prisökningar på fastigheter behöver inte få fullt genomslag på avgälderna.

Ungefär var fjärde av HSB Stockholms medlemsföreningar upplåts med tomträtt och betalar varje år tomträttsavgäld; en slags hyra till Stockholms stad för marken som fören­ingens fastigheter står på. Tomträttsavgälden regleras som regel var tionde år och kan vara en förenings största utgiftspost. I och med Stockholms stads höjda avgälder har frågan om friköp aktualiserats, men för de flesta föreningar blir det för dyrt. Dagens taxeringsvärden och gällande friköpsvillkor gör det svårt för föreningarna att köpa loss marken.

Läs vår debattartikel!

HSB Stockholm vill underlätta friköpen och se följande åtgärder:

  • Att villkoren för friköp i Stockholms stad ska vara likställda oavsett upplåtelseform, och att det ska bli lättare att få friköp beviljat.
  • Att staden öppnar ett tidsbegränsat friköpsfönster, där föreningar som vill friköpa marken får göra så, och på lika villkor som småhusägare.
  • Att Stockholms stad ska utreda den nuvarande tomträttsmodellen, så det blir lättare att friköpa tomträtterna, och att avgälden räknas fram på ett mer rättvist sätt än idag.