Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hållbar nybyggnation

31 januari 2020 Energisnåla vitvaror, laddstolpar, hållbara material, solceller, dagvattenfördröjning, resurseffektiv husproduk­tion och ansvarstagande leverantörer. HSBs arbete för en hållbar nyproduktion har många delar – som alla bidrar till att skapa långsiktigt hållbara bostäder.

Fastighets- och byggbranschen står för en betydande del av samhällets totala miljöpåverkan och i takt med att medvetenheten växer och reglerna skärps ökar kraven på bostadsbyggare.

HSB införde 2017 åtta håll­barhetsmål för arbetet med sin nyproduktion. Målen tar sin utgångspunkt i HSBs övergripande stra­tegi för hållbar tillväxt, där dessa åtta identifierats som områden där nyproduktionen kan bidra på bästa sätt. Emelie Brundin, hållbarhetsansvarig på HSB Bostad, berättar:

- Vi har gjort en resa inom hållbar­hetsområdet de senaste åren, och tagit ett grepp om aspekter inom nyproduk­tionen som tidigare inte styrdes systema­tiskt. Den stora skillnaden nu är att nivån höjts ordentligt för alla projekt.

Uppe på höjden i Traneberg i Bromma ligger kvarteret Ammarfjället där HSB Stockholm slutför arbetet med 37 hyres­lägenheter, byggda utifrån de nya hållbarhetsmålen. Förutom att husen ska uppnå Stockholms stads krav för energiförbruk­ning vid nyproduktion ska fastigheten även certifieras enligt Miljöbyggnad Silver, vilket är ambitionen för alla HSBs nya projekt.

Kristian Gauffin är projektchef på HSB Stockholm och följer ständigt upp att hållbarhetskraven uppfylls.

- Vi har valt att lägga in kalksten i hallar·, i kök och vid balkongdörrar. I sov- ­och vardagsrummen är golven av massiv ek som går att slipa flera gånger och har en livslängd på minst 50 år eller mer, berättar Kristian Gauffin.

Dessutom är det genomgående spisar med induktionshäll installerade i lägen­heterna, vilket minskar energiförbruk­ningen för de boende. Vid sidan om fastigheten finns ett stort fördröjningsmagasin dit dagvatten leds för att minska belastningen på stadens dagvattennät vid kraftiga regn. Mycket av hållbarhetsarbetet sker i upp­handlingen av material och tjänster.

- Vi följer upp så att allt som upphand­lats stämmer överens med HSBs krav. Alla entreprenörer ska jobba mot samma hållbarhetsmål, säger Hedvig Tengdahl, miljöstrateg på HSB Stockholm.

I slutändan finns det två stora vinnare i hållbarhetsarbetet. Miljön, som inte belastas lika hårt, och de boende.

- Flyttar man till en nypro­ducerad HSB-lägenhet vet man att man bor i en fastighet med en högre hållbar­hetsprestanda än vad

lagen kräver. En garanti för detta är Miljöbyggnads­certifieringen som garanterar att varje färdigt projekt granskas av en oberoende part och uppfyl­ler högt ställda miljökrav, berättar Emelie Brundin och avslutar:

- Vi tar ansvar för både människor och miljön i vår nyproduktion.