Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hållbart byggande

07 juli 2020 Byggnader står för en mycket stor andel av samhällets miljöpåverkan. För att minska sin del av detta satsar HSB ordentligt på hållbart byggande. – Det är en jätteutmaning, men vi vill vara föregångare och driva den här utvecklingen, säger Henrik Zäther, vd på HSBs nationella nyproduktionsbolag HSB Projektpartner.

Cirka 20 procent av vår svenska klimatpåverkan står byggnader och byggnation för. – Det beror framför allt på två saker, säger Liane Thuvander, docent inom arkitektur och samhällsbyggnad, som forskar om hållbart byggande på Chalmers tekniska högskola.

– För det första går det åt mycket energi när vi använder byggnader, till exempel för uppvärmning, varmvatten och ventilation. Och då byggnader används länge pågår energiförbrukningen i många år. För det andra används mycket material när nya hus byggs, material som ska utvinnas, tillverkas, transporteras och monteras – en kedja som idag genererar enorma mängder klimatpåverkande utsläpp.

Men samtidigt är medvetenheten om problematiken stor, menar Liane: – Det görs ganska mycket i dag, på flera olika plan.

Branschen har tagit fram en plan för hur man ska nå fossilfritt byggande till 2045. Planen behandlar bland annat hur man ska ställa om till klimatneutrala material och hur man tittar på energieffektivitet. HSB är en av de aktörer som jobbar aktivt med ett mer hållbart byggande. I flera år har ambitionen varit att all HSBs nyproduktion ska byggas enligt kraven för märkningen Miljöbyggnad Silver och nyligen certifierades det hundrade projektet. Men det räcker inte, och därför tog HSB 2017 ytterligare ett steg genom att ta fram åtta hållbarhetsmål för sin nyproduktion.

– Det är en jätteutmaning, det ska man inte sticka under stol med. Men har man med det här sättet att tänka och gör klimatkalkyler redan i idéfasen går det faktiskt att göra stor skillnad, säger Henrik Zäther.

Bland annat handlar det om att utvärdera klimatrisker och att ställa krav på underentreprenörer och leverantörer, men också om att planera byggnaderna så att det blir lätt för de boende att i sin tur leva hållbart. Dessutom kräver det att HSB ser över var det går att kapa kostnader.

– Vi har ett uppdrag att bygga mer för fler, så det här sättet att bygga får inte bli dyrare, säger Henrik Zäther. Därför måste vi bli ännu duktigare på att till exempel standardisera vår byggprocess och jobba mer med modulärt byggande – det vill säga återanvända idéer i flera olika byggprojekt. Vi behöver också bli ännu bättre på att bygga yteffektivt, för varje kvadrat-meter extra innebär högre kostnader och högre klimatpåverkan.

Därmed inte sagt att det finns en lösning som passar överallt. Till exempel kan cykelpool i stället för garage fungera inne i storstadsregioner, medan det ställs andra krav i mindre tätorter på landsbygden.

– För att bygga riktigt hållbart måste man ha stor kunskap om platsen där huset ska stå, säger Liane Thuvander. Hållbart byggande är så mycket mer än bara materialval, det handlar om det lokala samhället, om klimatet och inte minst om människorna som bor där.