Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Här är huset som tar boendet in i framtiden

01 april 2020 Gemensamma höns, symaskin i tvättstugan och digitala nycklar? I HSB Living Lab är det verklighet - här undersöks hur framtidens boende ska se ut. - Jag har lärt mig mycket om vilken ny teknik som kan komma att användas i bostäder, säger Oskar Börjesson, en av de boende som varit med sedan starten.

I det regniga vintermörkret ståtar den vita byggnaden uppe på höjden. Hem för ett 30-tal hyresgäster, bas för ett 60-tal forskningspro­jekt. Det fyra våningar höga huset i utkanten av Chal­mers campus Johanneberg i Göteborg består av lägenheter och studentrum, gemensamma ytor, konfe­rensrum och workshoprum. Samtidigt är hela huset ett laboratorium. I juni 2016 stod HSB Living Lab klart för inflyttning. - Det är ett världsunikt projekt för att testa nya tekniska och arkitekto­niska innovationer. Experiment som ger oss ny kunskap när vi ska bygga framtidens bostäder, säger Emma Sa­rin, projektledare för HSB Living Lab.

Det fullskaliga laboratoriet består av 29 lägenheter där närmare 40 hyresgäster lever sina liv, allt medan forskningen pågår. Huset är utrustat med 2 000 sensorer som mäter bland annat hur mycket energi de boende gör av med, hur mycket vatten de använ­der och hur ofta de tvättar. - Vårt fokus, och den forskning som prioriteras, gäller social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet och nya smar­ta tekniska lösningar, berättar Emma.

 

När Oskar Börjesson hörde talas om HSB Living Lab hade han läst ett år på utbild­ningen till högskoleingenjör i industriell ekonomi. Han bodde hemma hos sina föräldrar söder om Göteborg och hade inga direkta planer på att flytta. - Men när jag hörde om det här - splitternytt, övermodernt och med en massa forskningsprojekt som man blev en del av - så tänkte jag om. En viktig faktor för mig var också att man hade tillgång till fullstort kök, säger Oscar.

Projektet var i sin linda, HSB la mycket tid och kraft på att berätta om det nya huset och på att rekrytera nyfikna hyresgäster som var intresserade av att flytta in i ett forskningsboende. Oscar minns processen av informa­tionsmöten och intervjuer: - Alla som flyttade in gjorde det för att HSB Living Lab var ett coolt hus, säger han och berättar att första året blev därefter. - Vi lagade mat ihop varannan dag, kollade på tv, grillade ihop, hängde på balkongen, spelade brädspel - det var väldigt intensivt. Jag skulle nog inte ha fixat det i längden, men det var väldigt roligt, säger han. Därefter följde ett mer utmanande år när flera boende byttes ut. Oscar fick grannar som bara var intresserade av att skaffa en bostad och som missat att man lever väldigt nära varandra och faktiskt måste diska efter sig i köket.

Nu är HSB Living Lab och Oscar inne på sitt tredje år, och vinden har vänt igen. Mer engagerade hyresgäster har flyttat in och det är åter rent och trivsamt i de gemensamma utrymmena. Oscar delar sitt "kluster", som det kallas, med ytterligare fyra män och en kvinna som alla läser på Chalmers eller Göteborgs universitet.

Hur märker ni att ni lever i ett forsk­ningsboende? - Vi får med jämna mellanrum mejl där vi blir tillfrågade om att delta i olika projekt. Jag har haft lite för mycket omkring mig under hösten och tackade till exempel nej till en studie av hur ofta man tvättar sina byxor. Men nu har jag just tackat ja till ett projekt som handlar om att gemensamt sköta en digitalise­rad bikupa här utanför huset, det låter spännande. - Vi får ett gäng biobiljetter som tack för hjälpen om vi deltar, men för mig spelar de ingen roll. Det avgörande är om jag hinner och om projektet är intressant, säger Oscar Börjesson.