Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hjälp dina grannar

19 mars 2020 Med tanke på myndigheternas rekommendationer för minskad smittspridning, kanske några av dina grannar inte kommer ut som vanligt. Här har vi några tips på vad du kan göra om du känner dig frisk och vill hjälpa till.

Erbjud din hjälp att handla åt dina grannar. Eftersom personer i riskgrupper ska hålla sig hemma, kan det vara svårt för dem att få hem sina vanliga matvaror eller annat de behöver. Sätt upp en lapp i trappuppgången med ditt telefonnummer, berätta vem du är, att du bor i huset och att du gärna hjälper till.

När du överlämnar det du har handlat, är det allra bäst om du kan lämna det utanför din grannes lägenhetsdörr. Då minskar risken för smittspridning ytterligare. Om du måste in i lägenheten, bör du hålla dig på avstånd i största möjliga mån och inte stanna för länge.

Du tvättar säkert redan händerna ofta och noga. Men i kontakt med riskgrupper är det förstås extra viktigt att händerna är rena. När du lämnar något, är det bra att tvätta händerna innan du gör överlämningen.

Brukar du prata med någon äldre i din trappuppgång, som kanske saknar den sociala kontakten när ni nu inte längre träffas? Det går ju att prata via telefon, så om du lämnar ditt telefonnummer kan ni fortsätta ert småprat på ett mer säkert sätt.

Ring och prata med andra äldre i din bekantskapskrets! Många över 70 är väldigt aktiva i vanliga fall, med en fullbokad kalender och mycket på gång. För dem är det en stor omställning att knappt få gå ut. Hör av dig och kolla hur det är med dem, så ger du lite stimulans i deras numera isolerade vardag.