Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

NYBO bygger föreningar – och förtroende

19 maj 2020 Stadga, expertkunskap och kontinuitet – det är vad nybildade föreningar kan förvänta sig av HSB. Inom HSB Stockholm finns avdelningen NYBO, som tar hand om de nybildade bostadsrättsföreningarna.

För en nybildad förening är det en stor utmaning att strukturera och utforma styrelsearbetet. Det är oftast många frågetecken som måste rätas ut, och det är inte alltid helt enkelt att veta vart man ska vända sig. Men det är här HSB Stockholms NYBO, som står för Nya Bostäder, kommer in i bilden.

– Vi hjälper till att skapa stadga för föreningen och bygger grunden för ett bra föreningsliv, säger Petrus Jansson, verksamhetschef för HSB Stockholms nyproducerade bostadsrättsföreningar. Under tiden som fastigheten byggs, är det NYBOs uppdrag att bilda bostadsrättsföreningen och fylla den med det innehåll som behövs. När fastigheten är färdigställd fortsätter  NYBO-specialisterna att leda styrelsearbetet och tar hand om allt från inflyttning, utlämning av nycklar och informationsmöten till att utbilda om vilka rättigheter och skyldigheter man har som köpare av en ny bostad.

– Vi är med för att stötta och få föreningen att komma igång på ett bra sätt. Som nyinflyttad i nyproduktion känner man ju inte alla i föreningen, och alla flyttar dessutom inte in samtidigt. Då kan det behövas professionellt stöd, och vi märker att det är väldigt uppskattat och att medlemmarna litar på oss, säger Petrus Jansson.

När de boende sedan flyttat in och installerat sig väljer man en blandad styrelse bestående av både tjänstemän från NYBO och de boende i huset – en konstellation som i sin tur är verksam i ungefär två års tid.

– Vi är med under hela resans gång, ända tills garantibesiktningen är genomförd, och ser till att medlemmarna får det som beställts. Efter den här tiden är de boende redo att själva sköta styrelsearbetet, och skulle styrelsen vilja ta över arbetet i ett tidigare skede är det självklart helt okej för oss, säger Petrus.

HSB brf Stinsen är en nybildad bostadsrättsförening i Blåsut, söder om Stockholm, som kommit igång med styrelsearbetet tack vare NYBO – och de är mycket nöjda med stödet de får.

- Det har hjälpt oss mycket. Ingen av oss boende hade tidigare erfarenhet av styrelsearbete i en så här stor förening, så det känns väldigt bra att det finns tjänstemän från HSB kvar i styrelsen, som kan dela med sig av sina erfarenheter och stötta oss. Det fungerar jättebra, säger Carlo de Sanctis från Brf Stinsen.

I vilka frågor känner du att NYBO är till störst hjälp?
– Jag skulle säga att det är i de som är kopplade till ekonomi. Det kan vara svårt att ha koll på alla ekonomiska termer, excel-dokument och hur allt hänger ihop om man inte har jobbat med redovisning tidigare. Sen har de också varit ett stort stöd i att guida oss i vart man ska vända sig vid specifika frågor. I vilka fall ska man vända sig direkt till HSB, när ska man kontakta kundtjänst och så vidare.