Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Nu kan bostadsrättsföreningar söka statligt stöd för reducerad lokalhyra

02 juli 2020 De ekonomiska konsekvenserna av Covid-19 är stora och särskilt påverkade är verksamheter inom hotell- och restaurangbranschen, handeln samt vissa andra branscher. För att stödja lokalhyresgäster har regeringen beslutat att avsätta fem miljarder kronor i stöd för tillfälligt sänkta fasta hyror för dessa utsatta branscher. Nu kan bostadsrättsföreningar i egenskap av hyresvärdar söka stöd för eventuella sänkta hyror till lokalhyresgäster i utsatta branscher.

För att få stödet måste bostadsrättsföreningen ha skrivit en särskild överenskommelse/avtal om rabatt med hyresgästen. Avtalet måste vara undertecknat senast den 30 juni 2020.

Har ni tecknat ett eller flera sådana avtal med hyresgäster i utsatt bransch, kan vi nu hjälpa er  med att ansöka om stöd.

Vad krävs för att få stöd?

Förutsättningarna för att kunna söka stöd är att:

  • Ett avtal om hyra av lokal, där hyran helt eller delvis är bestämd till ett fast belopp i kronor, har tecknats med en hyresgäst i utsatt bransch senast den 1 mars 2020. Vilka branscher detta gäller framgår av specificerade koder i Standard för svensk näringsgrensindelning (SNI) under "Relaterad information".
  • Hyresgästen som anges i avtalet ska ha hyrt lokalen under perioden 1 april till och med den 30 juni 2020.
  • Överenskommelsen om rabatt på lokalhyra, under perioden 1 april till och med 30 juni 2020, ska ha tecknats mellan hyresvärden och hyresgästen senast den 30 juni 2020.
  • I överenskommelsen ska den nya hyran understiga det fasta belopp som skulle ha betalats under samma period (enligt det hyresavtal som gällde 1 mars 2020) och i övrigt ska villkoren vara oförändrade.

När ansöker jag?

Stödet kan sökas från och med den 1 juli 2020 klockan 10.00 till och med den 31 augusti 2020. Mer information om stödet hittar ni hos Boverket.

Vill ni att HSB hjälper er?

Skicka in er förfrågan till ansokanhyresreduktion.stockholm@hsb.se så kontaktar vi er. Vi hjälper er med att samla in de underlag som krävs samt att göra själva ansökan på Boverkets hemsida. Vi debiterar er för nedlagd tid, minsta debitering är 1 timme.