Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vad gäller vid rensning av cyklar i en bostadsrättsförening?

16 mars 2020 Inför våren och cykelsäsongen kan det vara skönt att göra plats i föreningens cykelrum. Ofta kan styrelser känna osäkerhet kring situationen med att föreningens cykelställ är överfulla eller att vissa cyklar tycks övergivna. Hur ska man då gå tillväga vid en cykelrensning?

Som en första åtgärd bör föreningen genom anslag (exempelvis på dörren till cykelrummet, portarna och föreningens hemsida) uppmana de boende att märka upp sina cyklar inom viss tid. Efter att de boende fått erforderlig tid på sig att märka upp sin cykel kan föreningen inventera bland de omärkta cyklarna. Det är tämligen vanligt att cyklar överges när innehavaren flyttar från fastigheten.

I Bostadsrättslagen saknas bestämmelser som reglerar vad som gäller angående kvarlämnade saker på fastigheten (reglering avseende detta finns dock i hyreslagen). Vid inventeringen av de omärkta cyklarna är det viktigt att föreningen för en noggrann dokumentation över de cyklar som avses omhändertas. Förslagsvis bör även fotografier tas som ytterligare stöd. Cyklar som uppenbart saknar värde kan kastas, viktigt dock att även dessa dokumenteras.

De cyklar som då kvarstår ska anmälas till Polisen som kvarglömd egendom eller hittegods. Polisen kan bistå föreningen med information om ägare om ramnummer eller liknande finns att tillgå. De olåsta cyklar som anmälts till Polisen tillfaller föreningen efter tre månader. Det är viktig att föreningen under denna tid förvarar cyklarna på ett säkert ställe. Låsta cyklar ses däremot inte som hittegods. Föreningen rekommenderas därför att förvara cyklarna i sex månader vilket följer hyreslagens regler om kvarlämnad egendom.

Föreningen löper alltid en viss risk att en boende inte har tagit del av föreningens information om uppmärkning, på grund av längre semester eller annat, och kan då komma att rikta krav mot föreningen då cykeln exempelvis kan ha kastats. Det är därför viktigt att föreningen har fört en noggrann dokumentation. Det bör även uppmärksammas att åtgärden kan anses utgöra en brottslig handling såsom exempelvis egenmäktigt förfarande och att den som utfört rensningen löper den risken – även utifrån det anseendet är det viktig att dokumentationen över åtgärderna är noggranna.