Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

”Snällhet är en konst och visst kan alla lära sig de stora penseldragen" - Pia Bruns, Årets Ledare Omtanke

23 februari 2021 I december arrangerade HSB Stockholm sin årliga medarbetargala, HSB-dagen. Ett tillfälle då organisationens 500 medarbetare vanligtvis samlas för en dag full av inspiration, utmärkelser och firande. 2020-års gala blev som så mycket annat även den en digital tillställning. Ett av dagens välkända inslag som också bytte skepnad är vår återkommande hyllningsceremoni där medarbetare som utmärkt sig lite extra under året har chans att premieras. Traditionellt har dessa utmärkelser delats ut till medarbetare som på olika sätt bidragit till HSB Stockholms affärsutveckling. På 2020-års gala riktades istället uppmärksamheten helt och hållet mot HSB Stockholms största värdegrundsambassadörer.

En av dessa är Pia BrunsVerksamhetschef Boendesociala gruppen, som mottog utmärkelsen Årets Ledare i kategorin Omtanke. Pia menar att snällhet och naivitet är två vitt skilda saker och för den som klumpar ihop dessa har hon mycket att lära. Snällhet är en konst och alla kan lära sig de stora penseldragen.  

  • Vad är omtanke i ledarskapet för dig Pia? 

Att vara snäll är både en kompetens, en förmåga och en begåvning. Snäll handlar om att kunna agera med omtanke, att ha förmåga att sätta sig in i hur någon annan känner. Omtanke ger dessutom fina resultat i verksamheten. Ibland kan snäll tolkas negativt och kopplas ihop med att vara dum eller naiv. Men för mig är snällhet och omtanke en konst. 

  • Vad vill du säga till de som vill bli bättre på att visa omtanke? 

Ta dig tid och använd dig av kommunikation och feedback. Kommunikation handlar om information, påverkan, tanke, känsla och är ett sätt att få vår identitet bekräftad. Med kommunikation visar vi hur vi upplever och reagerar på den person vi pratar med. Alla människor har ett behov av att bli sedda och uppskattade för det arbete de gör. Det är därför viktigt att ta sig tid och vara närvarande för sina medarbetare. 

  • Vilka styrkor för omtänksamhet med sig? 

Om du ger omtanke till någon så kan det fungera som en kraft som kan hjälpa den personen att utvecklas och känna en genuin trygghet i både motgång och framgång. 

Bild: Jezzica Sunmo