Information om värme och element

Att ha det varmt och skönt samtidigt som vi har frisk luft i våra lägenheter är bra för allas vår hälsa och välbefinnande. Det är något som vi också ofta får frågor om. Därför har föreningen nu tagit fram en enkel instruktion med frågor och svar som rör värmen och inomhusklimatet i våra lägenheter.

Hur varmt ska det vara i min bostad?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen bör ligga mellan 20 och 23 grader. Temperaturen får dock inte långvarigt vara lägre än 18 grader. Varje grads ökning av inomhustemperaturen ger en ökning av energiförbrukningen med cirka 5 procent vilket i sin tur bidrar till en negativ klimatpåverkan, ökade kostnader och ökade avgifter för oss boende.

Det har varit kallt ute länge men elementet är ändå inte varmt, varför?

Flera fastigheter är anslutna till samma undercentral som skickar ut det varma vattnet. Det kan dröja ett tag innan det varma vattnet når dina element, speciellt om din lägenhet ligger i slutet av värmesystemet. Det kan därför vara bra att ha lite tålamod vid väderomslag. Det varma vattnet är på väg till dig.

Varför är elementet svalt nedtill?

I våra bostadsrätter har vi vattenburen värme, vilket betyder att vi har element fyllda med vatten som cirkulerar. Ett element ska vara varmare upptill och svalare nedtill.

Det är kallt ute, varför är mitt element ändå svalt?

Det är inte säkert att ditt element alltid är varmt. Termostaten är elementets ”hjärna” och mäter när rummet når rätt temperatur och stängs då av. Elementet kan alltså vara kallt när det är 20 grader i rummet.

Hur gör jag för att kontrollera temperaturen i min lägenhet?

Du mäter med en vanlig termometer, mitt i rummet och en meter över golv.

Vad gör jag om inomhustemperaturen är lägre än 18 grader och elementet ändå är kallt?

Visar det sig att inomhustemperaturen långvarigt är lägre än 18 grader, kan du först kontrollera hur du har möblerat vid elementen. Det är viktigt att du inte täcker för termostat och element med möbler, gardiner, eller elementskydd, för då känner termostaten en högre temperatur än det är i rummet och varmvattnet i elementet stängs av för tidigt. Möbler framför elementet kan också hindra värmen att sprida sig i rummet.

Vad kan jag göra själv för att påverka värmen?

Det finns några saker du själv kan göra för att påverka temperaturen i din lägenhet, så börja med att gå igenom dessa punkter:

· Ställ möbler en bit ifrån elementen och undvik gardiner som täcker dem. När luften kan röra sig fritt runt elementen sprids värmen lättare till resten av lägenheten.

· Se till att tilluftsventiler vid fönster är öppna. Inkommande luft hjälper värmen förflyttas från elementen till hela lägenheten.

· Lämna dörrar mellan rum öppna eller på glänt för att få en jämn värmecirkulation i hela lägenheten.

· Vädra korta stunder så att inte värmen läcker ut.

. Ställ elementen på maximal effekt så att varmvattnet tillåts att leta sig fram till alla bostäder i hela fastigheten.

. Lufta elementet med en Elementnyckel, finns att köpa ex. på Clas Ohlsson (se upp för skador på golv).

. Om du fortfarande upplever värmen som ett problem trots bl.a. mätning och andra åtgärder ovan samt tålamodsprövande, meddela till BRF Fyras ledamot Josefine på josefine_bergstedt@hotmail.com för sammanställning och åtgärdsplan.

Lägenhetsinnehavare får själva stå för kostnaden, 880 kr, om  Upplands Boservice åker ut på enstaka besök. 

Information om värme och element, 2022-01