Om lägenheten

Till alla lägenheter hör en en bopärm och en lägenhetspärm:

  • Välkommen till HSB brf Kungsängsporten
  • Drift och skötsel, Lägenhet #, HSB brf Kungsängsporten

Bopärmen innehåller information om HSB och föreningen.

Lägenhetspärmen innehåller beskrivningar och skötselanvisningar för många av lägenhetens snickerier, ytskikt och tekniska installationer.

Lämna pärmarna till nästa köpare vid en försäljning.

Mer allmän information om din lägenhet kan du läsa om här under följande rubriker:

Nycklar, lås och dörrar

Lägenhetsnyckeln går till:

  • egna lägenheten
  • postbox
  • alla trapphusentréer
  • alla tvättstugor
  • alla cykel- och barnvagnsrum
  • utrymme där ditt lägenhetsförråd är beläget
  • alla källarentréer
  • alla garagedörrar
  • alla återvinningsrum.

Låssystemet i Brf Kungsängsporten är ett system som saknar huvudnyckel. För att servicepersonal ska kunna komma in i lägenheten vid i förväg avtalade besök finns servicenyckel. När du ska låta servicepersonal komma in med servicenyckel låser du och tar ur nyckeln i läge ”klockan 10” när du lämnar lägenheten. Då du återkommer öppnar du på vanligt sätt med nyckel och tar ur den i läge ”klockan 12” som är normalläge och återställer låset i läge där öppning endast kan ske med lägenhetsnyckel.

Låssystemet är på sådan säkerhetsnivå att nyckelämnena är spärrade. Behöver du av något skäl en extranyckel ska du kontakta förvaltaren som är den som kan beställa extranycklar.

Låsen i lägenhetsdörrarna är ASSA 2002 med rund cylinder C10. Det är godkänt av alla försäkringsbolag. Man behöver inget extralås för att få säkerhet och hemmabekvämlighet. Hemmabekvämlighet – öppnas med vredet på insidan. Bortasäkerhet – vredet kan sättas ur funktion när siste man lämnar lägenheten genom att trycka ner spärrknappen på stolpelementet ovanför låskolvarna. Då måste alltså nyckel användas för att öppna inifrån. Detta återställes sedan med en nyckelvridning.

Lägenhetsdörrarna i Brf Kungsängsporten är överfalsade säkerhetsdörrar som bland annat innebär att dörrspringan utifrån sett täcks av dörrfalsen och har inbyggt brytskydd. Falsen har också en tätningslist som förbättrar dörrens ljudreduktion.

OBS – undvik dörrförsäljare som brukar montera så kallade brytskydd som sätts i anslutning till låset. Låt inte montera dessa tillbehör eftersom dörrförsäljare aldrig monterar dessa fackmässigt utan så att dörrblad eller karm spricker, dörren tränger, kan underlätta att bryta upp, försämrar ljudreduktionen och orsaka ljudöverföring från trapphuset. Byggarantin gäller inte för sådana skador.

Bostadsrättshavaren ansvarar för lägenhetsdörren med karm och foder.

Tillbaka

Porttelefon vid entréportarna
Entréportarna är utrustade med elslutbleck. Dessa är inställda så att dörrarna är låsta dygnet runt.

Man kan öppna antingen med tagg eller nyckel (nyckel måste användas då det är strömavbrott). Vid portarna sitter en porttelefon och namntavla där en kod för respektive lägenhet är angiven.

Via koden når besökare lägenhetens vanliga telefon. Du kan öppna eller vägra tillträde med knappsatsen på din telefon. Instruktioner om hur man gör finns i pärmen med skötselanvisningar.

Porttelefon i kombination med säkerhetsdörrar finns för att göra ditt boende tryggt. Undvik att lämna ut portkoden till okända personer.

Tillbaka

El- och vattenanslutning
Golvdiskmaskin är i lägenheter med 3 rum och kök eller större installerad och i mindre lägenheter är installation förberedd. Ett underskåp är monterat så att det kan tas bort.

Avloppet ansluts till vattenlåset under diskbänken och vattnet koppas till en proppad ledning som sitter under diskbänksblandaren.

För elanslutningen finns också ett eluttag under diskbänken. Köksblandaren är från fabrikinställd på kallvatten för diskmaskin och så är anslutna maskiner inkopplade. Den kan dock enkelt ändras till varmt vatten, se skötselanvisningar som finns i lägenhetspärmen.

Är ni ändå osäker på hur detta går till kan ni kontakta HSB  Boservice. Avstängning av vattnet till diskmaskinen sker med vredet på blandaren på diskbänken.

För att minimera eventuella vattenskador i köket är en plastmatta lagd under del av köksinredningen, i princip från diskmaskinplats till och med diskbänk, ovanpå den ordinarie golvbeläggningen och uppvikt mot vägg bakom inredningen.

Vattenanslutning till diskmaskin som inte används skall hållas stängd.

Installation av tvättmaskin är förberett i badrum med ett proppat avlopp med ett så kallat golvvattenlås vid golvet och en proppad vattenanslutning. Vid installation krävs ett golvvattenlås för avloppet för att få en bra funktion. På väggen intill den tänkta platsen finns också eldosa för fast anslutning.

Om torktumlare installeras måste den vara av kondenstyp annars äventyras husets ventilation.

För vattenskada orsakad av läckande maskin eller undermålig installation ansvarar bostadsrättshavaren. Innan du påbörjar arbete med vattenledning under tryck ska du stänga av vattentillförseln till din lägenhet.

Tillbaka

El och säkringar
All elkraft i lägenheterna är kopplad över en jordfelsbrytare. Jordfelsbrytaren och lägenheternas gruppsäkringar finns i ett vitt skåp i hallen eller i klädkammaren.

I våtrum är ett 220 V uttag installerat.

Ett uttag per lägenhet finns på balkonger och uteplatser. Detta uttag har en strömbrytare inne i lägenheten.

Lägenheternas gruppsäkringar (proppar) är av typ automatsäkring. Hur man hanterar dessa och jordfelsbrytaren finns beskrivet i skötselanvisningarna i lägenhetspärmen.

Elmätare och huvudsäkringar för din lägenhet är placerade i ett separat utrymme källaren i varje trapphus. Ta kontakt med din trapphusvärd om du behöver tillträde till detta utrymme.

Tillbaka

Garderober och andra högskåp
Garderober och linneskåp är, om inte annat överenskommits, placerade enligt ritning och fastsatta i vägg (säkerhetsskäl). Bakom flyttbara högskåp enligt ritning är det målat eller tapetserat som i rummet i övrigt samt socklat.

Om du placerar om skåpen skall de fästas i vägg för att undvika risk för att de tippar (barnsäkerhetskrav).

Tillbaka

Ventilation
Ventilation av lägenheterna sker med ett så kallat frånluftssystem.

Från lägenheterna sugs frånluften ut via centrala aggregat placerade i fläktutrymmen. Alla kök har dessutom separat köksfläkt.

Tilluften, den ”friska luften”, tillförs lägenheterna genom undertryck via uteluftdon i anslutning till fönster bakom radiatorer (element) i vardagsrum och sovrum.

Frånluften, den ”begagnade luften”, evakueras via don (ventiler) placerade i eller nära tak i våtrum och kök. Inom lägenheten sker luftrörelsen mellan rummen via springor under dörrarna. Se till att denna ventilationsspringa ej sätts igen.

Donen är injusterade och får inte ändras av någon annan än behörig servicepersonal.

Uteluftdonen (tilluft) är utrustade med ett utbytbart filter. Luften förvärms innan den kommer in i rummet i lådan som sitter mellan radiatorn och väggen.

Filtret sitter i lådans överdel direkt under en lucka som kan snäppas bort vid filterbyte/rengöring. I botten på donet, vid radiatorns nederkant, finns en renslucka som kan vickas ner vid rengöring. Det är viktigt att rensluckan normalt är stängd, annars förvärms inte luften och man får ett kallras ut över golvet.

Om man på något sätt försöker strypa tilluften uppstår kraftigt undertryck i lägenheten. Luft sugs då in i lägenheten där man inte önskar det och problem med drag och dålig luftväxling uppstår.

Hur man sköter spisfläkt, samt till- och frånluftsdon finns beskrivet i skötselanvisningarna i lägenhetspärmen.

Tillbaka

Värme och vatten
Husen är anslutna till Vattenfalls fjärrvärmenät. Varje radiator (element) i lägenheterna är försedd med en termostatdel. Den kommer i de flesta fall att vara monterad vid inflyttningen. Termostaten känner av temperaturen i rummet och stänger av radiatorn när det blir för varmt. Med termostaten kan även rumstemperaturen sänkas individuellt.

Vid normal innetemperatur under eldningssäsongen behöver inte alla radiatorer i ett rum vara varma. Det indikerar alltså inget fel om inte alla radiatorer är varma i sådana lägen.

Varmvattnet mäts och debiteras separat för respektive lägenhet. För varmvatten finns cirkulationsslinga för att du inte ska behöva vänta för länge på varmt vatten för bad, dusch och disk.

Tillbaka

WC-stolar
WC-stolarna är av typ snålspolande . Vid snålspolningen efter urinering eller liknande trycker man på den del av knappen med en halvfylld symbol som ger liten men tillräcklig vattenmängd. Vid ideliga ”snålspolningar” är det bra för rörens funktion att ibland spola med den fyllda symbolen, som ger mer vatten per spolning.

Tillbaka

Golv, väggar och tak
Golven i lägenheterna består av betong. På betongen har lagts klinker respektive ekparkett som standard.

Skötselråd för dessa ytskikt finns i skötselanvisningarna i lägenhetspärmen.

Parkett är ett trämaterial som påverkas av luftens relativa fuktighet. På vintern när radiatorerna är varma och luften blir torr inomhus uppstår ibland springor mellan parkettlamellerna som sedan försvinner på sommaren. Detta är fullt naturligt.

Väggarna i lägenheterna är byggda både som betongväggar och regelväggar med gipsskivor.

Taken i lägenheterna är av betong utom på översta våningen som har tak av gipsskivor.

Tillbaka

Våtrumsväggar
Väggarna i badrummen är också byggda både som betong- och regelväggar. Under kaklet finns ett tätskikt på väggen eftersom kaklet och fogen inte är ett vattentätt material.

Håltagning för uppsättning av saker bör undvikas. Om så ändå sker måste skruvhålet tätas med vattentät fogmassa. Fogmassan skall vara våtrumssilikon och inte bara läggas på kaklets ytskikt utan även pressas längre in i hålet.

Samma sak gäller om standardutrustning fastsatt på väggen tas bort. Kvarblivna hål måste tätas.

För vattenskada orsakad av skador på tätskikt och tätskiktsgenomföringar ansvarar bostadsrättshavaren.

Tillbaka

Allmän belysning
Belysningen vid husentréer och fasadbelysning tänds och släcks enligt förinställda tider integrerat med ett ljusrelä. De förinställda tiderna kan justeras om Brf Kungsängsporten så beslutar.

Tillbaka

Brandvarnare
I lägenheterna finns en batteridriven brandvarnare monterad i taket på lämpligt ställe. Det är bostadsrättshavaren som ansvarar för att den fungerar, till exempel kontroll av att batteriet fungerar. Se vidare i skötselanvisningarna.

Tillbaka

Telefon, TV och bredband
Lägenheterna är utrustade med uttag för data och tv i enlighet med redovisning på lägenhetsritning.

Vi har i föreningen ett gemensamt avtal med Tele2. Avgiften för basutbudet av TV-program samt bredband ingår som en separat post i månadsavgiften. Hastigheten på bredbandet är 250/100 Mbit/s. 

Önskar man att uppgradera sitt kanalutbud eller öka sin bredbandshastighet kan man göra det via Tele2. 

I hallen eller i vissa fall klädkammaren finns en central kopplingsbox med inkommande ledningar för TV, telefon och bredband samt ett antal numrerade uttag.  

Tillbaka

Uteplatser, balkonger, parabolantenner med mera
För uppsättning av staket, insynsskydd, markiser, parabolantenner och dylikt som påverkar den yttre miljön erfordras tillstånd från Brf Kungsängsportens styrelse. Kontakta styrelsen eller förvaltaren om du har frågor om detta för besked och anvisningar.

Tillbaka