Om avgiftshöjning och upplåtelseavtal

24 maj 2023 Den ekonomiska planen är klar och på grund av senaste tidens höjda räntor och driftkostnader måste vi meddela en avgiftshöjning. 
Den senaste tidens höjda räntor och stigande priser inom bland annat energi kommer att påverka de flesta bostadsrättsföreningarnas ekonomi. För att brf Normanns ekonomi ska vara trygg och långsiktigt hållbar innebär det att HSB har behövt höja månadsavgifterna i samband med upprättandet av den ekonomiska planen. 
 
Oväntade kostnadsökningar av detta slag kommer påverka alla nya och befintliga bostadsrättsföreningar. Vi har jobbat för att hålla nere höjningen för att du som köpare ska påverkas i så liten utsträckning som möjligt. En höjning av avgiften är nödvändig för att bostadsrättsföreningen ska få en sund och trygg ekonomi. HSB för inte vidare ökade kostnader kopplade till ökade entreprenad- och materialkostnader till bostadsrättsföreningen. 
 
Du kan se din nya månadsavgift i den ekonomiska planen nedan.  
 
Dags att teckna upplåtelseavtal
Inom kort kommer vår mäklare på Mäklarhuset att kontakta dig för tecknade av upplåtelseavtal. Avtalstecknandet kan du göra på olika sätt; digitalt via HSBs E-signeringstjänst som kräver Bank-ID eller på Mäklarhusets kontor. Du kommer överens med mäklaren hur du vill göra. 
 
I samband med upplåtelseavtalet blir du formellt medlem och andelsägare i bostadsrättsföreningen HSB brf Normann. Bostadsrättsföreningen är en ekonomisk förening som äger huset, marken och de gemensamma utrymmena. Föreningens verksamhet, både tekniskt och ekonomiskt, beskrivs i den ekonomiska planen. Där står också de kostnader och intäkter som ligger till grund för månadsavgiften. Inför upplåtelseavtalet är det bra om du tar dig tid att läsa igenom: 
 
 
Är du inte medlem i HSB? Teckna ditt medlemskap i maj 2023!
Innan du kan skriva under upplåtelseavtalet ska du bli medlem i HSB Uppsala. 
Vid köp av HSB bostadsrätt ska du som inte redan är HSB-medlem teckna medlemskap i HSB Uppsala enligt bostadsrättsföreningens stadgar. 
 
Medlemskapet tecknar du enkelt (i maj 2023) via blimedlem.hsb.se. Vid inträde betalar du 500 kr i insats och 300 kr i årsavgift. Efter inflyttning betalar bostadsrättsföreningen årsavgiften för ditt medlemskap så länge du bor i din lägenhet.
 
Frågor?
Välkommen att kontakta mäklare Jenny Olofsson, jenny.olofsson@maklarhuset.se,
073 840 96 00 
 
Faktaruta: Kostnadskalkyl och ekonomisk plan 
Inför en säljstart upprättas en kostnadskalkyl. Kostnadskalkylen är en intygsgiven prognos som visar bostadsrättsföreningens tilltänkta ekonomi utifrån antaganden om bland annat marknadens prissättning av framtida räntor, drift- och underhållskostnader mm. Här ingår också en känslighetsanalys där vi tar höjd för olika scenarion kopplat till ränta och inflation. I sällsynta fall stiger dessa kostnader mer än vad vi förutspått. Då behöver vi ta ansvar för bostadsrättsföreningens ekonomi och uppdatera den nedan beskrivna ekonomiska planen med de nya förutsättningarna. 
 
Den ekonomiska planen för bostadsrättsföreningen upprättas innan tecknande av upplåtelseavtal. Den ekonomiska planen är en teknisk och ekonomisk beskrivning av föreningens verksamhet. Planen ska bland annat beskriva den senaste uppskattade bedömningen av de kostnader föreningen har för drift och underhåll, samt för eventuella lån och beräknade årsavgifter för samtliga lägenheter.