Fuktvarnare

Vattenlarmet eller läckagevarnare fungerar ungefär som en brandvarnare, men reagerar på vatten istället. Det visar snabbt små läckage och förebygger effektivt vattenskador.

Varje år inträffar 100 000 vattenskador i Sverige. Mer än var tredje läckageskada inträffar i våra kök, de flesta i diskbänksskåpet. Där sitter rör och avlopp ofta dolda och läckage kan ha pågått under längre tid innan du upptäcker det. Med ett vattenlarm upptäcker du läckaget innan det blir en skada. 

För att försöka undvika vattenläckage så är varje lägenhet utrustad med en fuktvarnare som är placerad intill rören under diskbänken. Fuktvarnaren ska indikera med ett starkt pipande ljud vid ett vattenläckage/fukt.

Kontakta styrelsen om du saknar fuktvarnare till din lägenhet!
OBS! Fuktvarnaren får ej kopplas ur från batteriet!


Hur monteras fuktvarnaren?

Montera fuktvarnaren i diskbänksskåpet och placera givarna under diskmaskinen och intill avloppsröret och vattenrören. Börjar det läcka suger givarna upp vattnet och larmet börjar pipa.När du monterar givarna tänk på att montera dem en bit ifrån kallvattenrören så att inte kondens från rören utlöser larmet. Om det finns spår av mer omfattande kondens, ska du isolera kallvattenrören. Små tillfälliga kondensutfällningar orsakar oftast inga följdskador, men du bör tänka på detta vid montering av givarna.

Batteribyte
När det är dags för batteribyte ger fuktvarnaren ett upprepat pipande ljud ifrån sig.
Nytt batteri finns att köpa i de vanliga mataffärerna.