Andrahandsuthyrning

Med andrahandsuthyrning menas att bostadsrättshavaren upplåter lägenheten till någon annan för självständigt brukande, detta gäller oavsett om hyra tas ut eller inte.
Man måste ansöka om tillstånd för andrahandsuthyrning via en blankett (finns att ladda ner här under).
Skäl till uthyrning samt tilltänkt hyresgästs namn och kontaktuppgifter skall anges i ansökan.
Ansökan lämnas till styrelsen, efter nästkommande styrelsemöte ges ett skriftligt svar på ansökan.

Hantering av andrahandsuthyrning innebär en ökad administration, vilken gör att det numera finns en rätt att ta ut en administrativ avgift för detta. När styrelsen godkänt uthyrningen tas en administrativ avgift ut månadsvis under den period som du hyr ut lägenheten.
Avgiften är på ett år 10 procent av ett prisbasbelopp. Avgiften fördelas ut över 12 månader/år.


Ansvar för lägenheten

Även när lägenheten är uthyrd i andra hand är bostadsrättshavaren alltid ansvarig gentemot föreningen för alla sina förpliktelser, exempelvis att månadsavgiften betalas i rätt tid, att grannarna inte utsätts för störningar och att vårdnadsplikten gentemot bostadsrättsföreningen upprätthålls. Föreningen har inga juridiska krav i relation till andrahandshyresgästen.

Om något händer kan föreningen skicka en anmodan om rättelse eller krav till bostadsrättshavaren. Det är då bostadsrättshavarens ansvar att säkerställa att problemet upphör.

Det är viktigt att styrelsen har kontaktuppgifter till både bostadsrättshavaren (aktuella kontaktuppgifter i Mitt HSB, telefon och mejladress) och andrahandshyresgästen. I det dagliga arbetet i föreningen kan det finnas tillfällen när styrelsen behöver prata med andrahandshyresgästen eller komma in i lägenheten för tillsyn eller för att utföra arbete som föreningen svarar för. Vid andrahandsuthyrning skall bostadsrättshavaren förse styrelsen med namn och övriga kontaktuppgifter innan andrahandshyresgästen flyttar in i lägenheten.

Ansökan om tillstånd för andrahandsuthyrning av bostadsrätt