Andrahandsuthyrning

För att hyra ut din lägenhet i andrahand behöver du ett skäl som grund. Det kan till exempel vara studier eller arbete på annan ort, sjukhusvistelse eller att man vill provbo med sin partner. I det fall du skall arbeta eller studera på annan ort skall intyg från arbetsgivare eller skola bifogas. 

Beslutet om att tillåta andrahandsupplåtelse är upp till styrelsen att fatta. Styrelsen kan neka upplåtelse om de kriterier som hyresnämnden lägger till grund för sitt beslut inte är uppfyllda. Det handlar om att bostadsrättshavaren ska ha skäl att upplåta sin bostad i andra hand.

En ansökan om tillstånd att upplåta lägenheten i andra hand måste därför alltid lämnas in till styrelsen. Ansökan görs skriftligen. Styrelsen tillåter andrahandsupplåtelse i max ett år i taget. Därefter måste en ny ansökan lämnas in om bostadsrättshavaren vill fortsätta andrahandsupplåtelsen. Normal accepteras andrahandsuthyrning för högst 2 år, ett år i taget.

Ladda ner ansökan om andrahandsuthyrning från Mitt HSB

Vid en andrahandsupplåtelse vilar allt ansvar gentemot föreningen, som avgifter och ansvar för eventuella skador, fortfarande ligger på bostadsrättshavaren, även om denne upplåter sin lägenhet.

Om svaret blir nej...

I vissa fall kan det vara aktuellt för styrelsen att neka andrahandsupplåtelse. Exempel på vad som kan vara en befogad anledning för bostadsrättsföreningen att neka tillstånd kan vara att det redan är många bostadsrätter upplåtna i andra hand och det är svårt att tillsätta personer till förtroendevalda poster. En bostadsrättsinnehavare har alltid rätt att överklaga beslutet hos hyresnämnden, som omprövar beslutet enligt sina kriterier. Hyresnämndens beslut går inte att överklaga.

Rätt att ta ut avgift

Styrelsen har med stöd av föreningens stadgar beslutat att att ta ut en avgift vid andrahandsupplåtelse. Avgiften tas ut av bostadsrättshavaren som upplåter sin lägenhet i andra hand. Om en bostadsrättshavare skulle äga flera bostadsrätter i bostadsrättsföreningen kan en avgift tas ut för var och en av lägenheterna om de upplåts i andra hand.

Enligt bostadsrättslagen och HSB normalstadgar 2011 (version 5) framgår att avgiften får tas ut med max 10 procent av prisbeloppet per år. En avgift kan tas ut med max 4 650 kr per år under år 2019. Hänsyn ska tas till hur många kalendermånader lägenheten är upplåten.

Om en enskild medlem upplåter sin lägenhet utan tillstånd finns det risk att hen blir uppsagd från föreningen och lägenheten kan komma att säljas via Kronofogdemyndigheten.