Viktig information om köksfläktar och ventilation

28 december 2023

I samband med vår OVK(Obligatorisk Ventilationskontroll) som enligt lag ska ske vart 6:e år så upptäcktes en hel del brister. Därför vill styrelsen påminna om vad som gäller för köksfläktar och ventilation. Undlåtenhet att följa dessa regler kan innebära onödiga kostnader för den enskilde medlemmen. detta står också i våra trivselregler som alla medlemmar ska följa:

Köksfläktar och ventilation:

Enbart fläktar av så kallad Alliance typ är godkända, kontakta förtroendeman för mer information. 

Vi uppmanar alla medlemmar att kontakta styrelsen varje gång de renoverar köket eller badrum. Enbart vissa sorters fläktar är godkända att installeras i våra lägenheter, fläktarna ska vara en så kallad Alliancefläkt. Denna fläkt bildar ”en allians” mellan fläkten i köket och husets övriga ventilation. Alla kostnader för att åtgärda felinstallerad ventilationsutrustning kommer bostadsinnehavaren behöva stå för. Var 6:e år sker en så kallad OVK(Obligatorisk Ventilations Kontroll) besiktning och då kontrolleras alla fläktar och ventiler i alla lägenheter och gemensamma utrymmen, åtgärder för felaktiga installationer som upptäcks vid denna besiktning debiteras medlemmen.  

Glöm inte att föreningen är ansvarig för ventilationssystemet. Fläktarna, som är godkända och anpassade till vårt ventilationssystem är Alliancefläktar, inga andra fläktar får monteras utan styrelsens godkännande. 

 

Filter till köksfläkt:

Filtren till köksfläkten behöver rengöras med jämna mellanrum, torka även ur själva 'huset' ovanför fläkten. Det är risk för brand om inte dessa filter rengörs!! Nytt fläkfilter kan exempelvis köpas på Bauhaus eller annan byggfirma eller på en elektronikaffär.