För tre år fick HSB Living Lab ett bisamhälle på plats utanför huset – i form av en digital, uppkopplad bikupa. Precis som hos hyresgästerna i huset är binas hem i denna kupa laddat med sensorer, som mäter vikt, luftfuktighet, lufttryck och temperatur.
Under åren som gått har man därför kunnat ta del av en stor del av binas aktivitet – från hur mycket honung de producerar, hur mycket foder de förbrukar under vintern, till vilken temperatur som kupan håller. Allt för att ta reda på hur bina mår, för att i sin tur långsiktigt kunna undvika sjukdomar som leder till bidöd, ett globalt problem som blir allt mer angeläget.
– Digitaliserade kupor underlättar för biodlare, forskare och myndigheter. Samtidigt som satsningen sprider kunskap om biodling och väcker engagemang och intresse för det viktiga lilla djuret. Bin sköter ca 70 procent av pollineringen av våra växter och är extremt betydelsefulla för vårt ekosystem, säger Mikael Ekström, grundare av BeeLab och digitaliseringsrådgivare på Tietoevry.
Den kupa som HSB Living Labs bin haft som hem, har varit uppkopplad till en central molntjänst, tillsammans med flera andra kupor i landet. Att vara biodlare handlar mycket om att ha koll på bisamhället och hur det mår. Med hjälp av den insamlad data från de olika kuporna, och informationen man får i realtid om sina bin, kan man snabbt se om någonting avvikande sker inne i kupan – eller för den delen om kupan är full med honung redo att slungas. Dessutom utan att fysiskt behöva kika in, och störa bina i onödan.
Kupan och projektet är ursprungligen från techbolaget Tietoevry och har skötts av Kungsbackaortens Biodlarförening. Projektet har även involverat Linnéuniversitet, SLU och Malmö Universitet för att ge forskningen tillgång till den data som har samlats in.
Vid projektets start var ambitionen att ta fram en förhållandevis enkel tjänst som skulle gå snabbt att ta i bruk, för att kunna arbeta aktivt både med långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald. När man 2023 nått slutet, kan de deltagande organisationerna konstatera att intresset varit enormt stort – under projektets andra fas medverkar nu samtliga Sveriges 25 biodlardistrikt inom riksorganisationen Biodlarna, och är med i projektet med minst en digital bikupa per distrikt. Något som i sin tur kommer att ge data om hur det är att vara bi i hela Sverige – från norr till söder.
Tack vare det lyckade projektet och det stora intresset så kommer man att fortsätta den resa man påbörjat även i framtiden. Detta genom företaget BeeLab Technology AB som nu paketerar och kommersialiserar tjänsterna och produkterna.
– Målet är ett rikstäckande nätverk av uppkopplade bikupor. Genom att samla in data från norr till söder kommer vi att få ännu bättre möjligheter att studera skillnaderna mellan olika bisamhällen i vårt avlånga land, säger Mikael Ekström.
Under 2023 släpps även en ny hårdvaruplattform som är trådlös och batteridriven, och en kostnadsfri och rikstäckande app, som förutom att förmedla all digital information, även fungerar som en digital loggbok. Loggboken kan alltså även användas av den som har en traditionell bikupa, för att hålla koll på vad man gjort och när, med sina bisamhällen – och genererar således ännu mer data som kan komma Sveriges bin, forskarna och biodlare till gagn.
Och bina i HSB Living Lab? De får bo kvar i sin uppkopplade kupa, även efter att projektet avslutas.