Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB brf Hägern prisas för sin prunkande trädgård

20 oktober 2022 En trevligare trädgård, med fler blommor och njutbara sittplatser – och en grönska som gynnar pollinerande insekter. För sitt arbete med att göra sin trädgård mer hållbar har bostadsrättsföreningen Hägern tilldelats HSB Skånes Hållbarhetsbidrag 2021.
Börje Schönbeck, ordförande Börje Schönbeck, ordförande i HSB brf Hägern

Många medlemmar har varit engagerade i att göra brf Hägern i Simrishamn till en mer hållbar förening. I trädgården har ytor fått nya användningsområden och trädgårdsgruppen har lett ett stort förändringsarbete och tillfört nya växter. När vi besöker föreningen, för att överräcka plaketten som bevis på mottagandet av Hållbarhetsbidraget 2021, får vi en guidad tur bland rosenbuskar, köksträdgård och blommande buskar.

Trädgården är genomtänkt in i minsta detalj. Den är numera berikad med många olika arter av marktäckande växter, såsom lungört, ormöga, kaukasisk förgätmigej, hasselört och olika nävor. För att ge blomning från vår till höst och inspirera till en tur i trädgården oavsett årstid, finns också snödroppar och julrosor.
– Det finns en tanke bakom valet av växter. Rönnsumaken blir som ett parasoll och skyddar den som vill sitta i bersån mot det visuella intrånget från alla fönster i fasaden. Lungörten är humlans första mat på våren och kantväxterna ska förhoppningsvis hindra fåglarna från att sprätta ut
barkmullen på gångplattorna, berättar Karin Hansson, styrelseledamot och ansvarig för trädgården samt medlem i föreningens trädgårdsgrupp.

Sedan 2017 har HSB Skåne delat ut hållbarhetsbidrag till bostadsrättsföreningar som arbetar i en hållbar riktning. Utöver det tillhandahåller HSB Skåne ett hållbarhetsverktyg som hjälp för de föreningar som vill lyfta hållbarhetsfrågan, men som kanske behöver lite inspiration. Här finns tips och idéer att hämta inom såväl ekologisk som social och ekonomisk hållbarhet.

I brf Hägern är trädgården inte bara mer hållbar ur ett miljöperspektiv, den är också anpassad för boende som har olika behov, möjligheter och önskemål. Planteringslådorna med kryddor är exempelvis upphöjda så att även de som har lite svårare att böja sig ner ska kunna plocka kryddor till drinken eller middagen. Rabarberallén leder fram till en bänk där de boende kan sitta eller ställa sin korg vid bärplockning. Tanken med trädgården är att väcka nyfikenhet och lust att gå ut och förhoppningsvis träffa en granne att prata med en stund. För det finns det flera mindre sittplatser att slå sig ner på, varav en har utrustats med en hammock. I trädgården finns också en pergola och platsbyggda sittbänkar som komplement till de restaurerade trädgårdsmöblerna.

Inför uppförandet av pergolan tog styrelsen upp förslaget på ett informationsmöte med medlemmarna, för en öppen diskussion om ”vilka behov finns och vad vill vi använda trädgården till”. Detta sammanfattade styrelsen i en motion, som behandlades på stämman 2020.
– Jag tror på samtalet och att vi fick till en pergola här i trädgården har inneburit att många medlemmar har kunnat träffas även under pandemin och i sämre väder, berättar Börje Schönbeck, ordförande i föreningen.

Trädgårdsgruppen har hjälpts åt med plantering och renoveringen av de fina gamla utemöblerna. Sune Stjärnkvist, aktiv i trädgårdsgruppen, har tillsammans med sin granne Stig Lindahl, båda 84 år gamla, sett över trädgårdsmöblerna och bland annat bytt träet på bänkarna. Tillsammans med Karin har Sune även platsbyggt bänkarna till den nybyggda pergolan. Karin menar att det är viktigt att allt får ta tid.
– Att ställa om skötseln av trädgården till att bli mer hållbar och kostnadseffektiv är en process över flera år. Det är viktigt att inhämta kunskap och låta det ta sin tid. Och att involvera alla, både anställda och intresserade boende. 

Så får du föreningen att arbeta mer hållbart

  • Prata med dina grannar och med styrelsen – vilka fokusområden vill ni ha?
  • Lämna en motion till stämman om dina förslag är av mer omfattande karaktär.
  • Bilda arbetsgrupper, tillsammans är det roligare.

Hållbarhetsbidraget 2022

Sista ansökningsdag är den 31 december 2022.