Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

"Trista” gräsytor blev riktiga ängar

21 november 2022 Slänter som inte går att klippa på ett säkert sätt och skuggiga partier där ingen vill vara – HSB brf Linero i Lund valde att skapa ängar på outnyttjade gräsytor.

En stor del av HSB brf Linero utemiljö består av gräsytor. Sedan 2021 har föreningen arbetat aktivt med att skapa ängar på flera av dem. Det började med en slänt mellan en väg och en gångbana och nu består flera av föreningens gröna ytor av ängsliknande vegetation.

Uppvuxen på bondgård och med ett stort intresse för miljöfrågor låg det nära till hands för Peter Schultz, ordförande i HSB brf Linero, att tillsammans med sina styrelsekollegor och föreningens fastighetsskötare driva igenom ett ängsprojekt i bostadsrättsföreningen. Tillsammans med föreningens fastighetsskötare valdes några ytor ut. Det blev exempelvis en slänt som var svårklippt, skuggiga partier på norrsidan av några av husen och gräsytor kring fruktträd. Här ville föreningen istället satsa på att gynna ökad biologisk mångfald.

– Vi har prioriterat att lägga mer kraft på de ytor som är mest i blickfånget hos våra medlemmar. Exempelvis ängar mellan husen och gång- och cykelbanor, berättar Peter.

För att det ska se fint och planerat ut, och inte upplevas alltför vildvuxet, har det klippts gångar genom ängarna och en liten gräskant i ängarnas ytterkanter.

– Det var en lärdom vi drog efter att vi påbörjat ängsprojektet, att en prydligare inramning fick ängarna att se mer planerade ut. Dessutom underlättar det för den som vill plocka frukt från våra fruktträd om det finns uppklippta gångar fram till träden och en liten uppklippt yta runt dem. Då har vi dessutom enklare att se och ta vara på fallfrukten, fortsätter Peter.

Peters tips till andra föreningar som funderar på att skapa ängar är att börja i liten skala. Hitta ett litet område att testa på. För att skapa bästa förutsättningar för ängen är det bra ta bort översta jordlagret, fylla på med sand och grus och därefter så frön. För att skapa färg i ängarna kan fröblandningar sås, men dessa blommor kommer att försvinna efter några år. På sikt och med rätt behandling, kommer ängarna att bestå av en större mångfald av blommande växter vilket gynnar våra pollinatörer.

"Det var en lärdom vi drog efter att vi påbörjat ängsprojektet, att en prydligare inramning fick ängarna att se mer planerade ut."

Peter Schultz tips för att skapa en äng

  1. Planera för var ängen ska vara (det kan ni göra redan nu!)
  2. Skapa ängen enligt någon av följande metoder:
     A. Sluta klipp och låt gräset växa upp. Med denna metod tar det tid för örterna att tränga undan gräset och om man ångrar sig är det enkelt att återfå gräsmattan genom att börja klippa gräset som vanligt igen.
    B. Ta bort översta jordlagret. Tillför sand eller grus och så sedan ängsväxter. Denna metod är mer arbetskrävande men ger snabbt resultat med örter i ängen.
  3. I båda metoderna ska ängen slås en gång per år. Låt höet ligga kvar och fröa av sig ett par dagar. Samla därefter ihop höet och ta bort det från ängen.

Hållbarhetsbidraget 2022

HSB brf Linero mottog HSB Skånes Hållbarhetsbidrag 2021. Vill du ansöka om bidraget för 2022? Sista ansökningsdag är den 31 december 2022!