Budgetarbete för 2024

13 december 2023 Styrelsen har nu tagit fram och godkänt budgeten för 2024. Budgetarbetet har gjorts av styrelsen med stöd av HSB Östergötlands ekonomiska förvaltning. Budgeten skickades in till HSB 2023-11-2

 

 

 

 

Vi informerade vid samma tid förra året om att 2023 skulle bli ett år där vi såg många faktorer som pekade på ökade kostnader, vilket också blev fallet. De justeringar vi då vidtog föll ut i att vi hade ett bra ekonomiskt år i stort.

 

 

Inför 2024 ser läget liknande ut. Vi har fortsatt en stor påverkan av att stigande driftskostnader och ökade priser på tjänster. För att nämna några saker som exempel så ökar vår fastighetsförsäkring med 12%, vatten 14%, avfall 9% och fjärrvärme med 9,5%. Elpriset är fortfarande en osäker faktor.

 

 

Även vår 20-åriga underhållsplan påverkar budgeten. De underhållsarbeten som vi ska utföra framöver kommer bli dyrare i proportion till prisökningarna vi ser i dagsläget. Under 2024 och 2025 har vi ett par stora underhållsarbeten som vi måste påbörja. Ett exempel är stambyten. Det är viktigt att vi inte försakar dessa så vi halkar efter och blir reaktiva i våra handlingar.

 

 

För att fortsatt kunna underhålla och förvalta vår bostadsrättsförening på bästa sätt samt bibehålla föreningens stabila ekonomiska läge så har styrelsen beslutat att justera årsavgiften med en ökning på 12% fr.o.m.  2024-01-01.

 

 

Vi är inte den enda föreningen som kommer höja avgift mer än normalt. På HSB Östergötlands styrelsemöte rapporterades det att medelhöjningen ligger på 13% (154 bostadsrättsföreningar i HSB Östergötland). HSB ekonomernas rekommendationer har varit mellan 2-65%.

 


Till nyhetslistan