Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hållbar dagvattenhantering

Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner längs med våra gator, hustak och parkeringsplatser. Alltmer hårdgjorda ytor i städer leder till sämre naturlig avrinning och ett hårdare tryck på dagvattennätet. Visste du att det finns åtgärder som din bostadsrättsförening kan göra för att bidra till en mer hållbar dagvattenhantering?
mainimage

I tätbyggda städer med mycket asfalterade och andra hårdgjorda ytor kan det vara svårt för dagvattnet att rinna undan och tränga ner i marken på ett naturligt sätt. Vattnet behöver då ledas till dagvattennätet för vidare borttransport till sjöar och vattendrag. När det kommer stora volymer regnvatten från skyfall eller när marken är vattenmättad skapas problem då det befintliga ledningsnätet inte klarar av flödet. Genom rätt planering kan dagvattnet infiltreras i utemiljöns grönytor och tillförseln till ledningsnätet bromsas, vilket minskar översvämningsrisken. Genom dessa åtgärder är man också mer förberedd för konsekvenserna av ett förändrat klimat, som till exempel blötare väder och en ökad frekvens av skyfall.

Hur påverkas staden av skyfall när en stor del av marken består av hårdgjord yta? Som exempel har Malmös ledningsnät en kapacitet för en vattenmängd motsvarande 11 fyllda Turning Torso. Vid skyfallet 2014 kom på endast några timmar en vattenmängd motsvarande 65 fyllda Turning Torso, vilket orsakade stora översvämningsskador. Många källare vattenfylldes och hushåll drabbades av elavbrott. Det blev mycket stora störningar i trafiken med fordon som fastnade i vattenmassorna och tåg som fick ställas in.

För att nå en hållbar dagvattenhantering krävs samverkan mellan olika aktörer i samhället. Kommunerna har stort ansvar för hur städerna planeras och utvecklas, men även enskilda fastighetsägare har möjlighet att påverka genom lokala åtgärder.

Exempel på aktiviteter:

  • Se över om grus- eller grönytor kan användas istället för asfalt, eftersom vattnet då kan sippra ner i marken.
  • Anlägg regnrabatter, dessa kan ta emot stora vattenmängder och bromsa in vattenflödet.
  • Anlägg en dagvattendamm. Dammar avlastar dagvattennätet genom att lagra vattnet och därmed minska flödet (OBS tänk på säkerheten om barn vistas i området).
  • Anlägg gröna tak på till exempel garage, cykelförråd och miljöhus, precis som regnrabatter kan dessa ta emot stora vattenmängder.
  • Ta hand om regnvatten från stuprännor genom regntunnor och använd som bevattning i trädgården.
  • Led dagvattnet genom stuprör ut till buskage och gräsmattor. 
  • Anlägg ett underjordiskt fördröjningsmagasin.

Hjälp:

  • Inventera förutsättningarna i er fastighet för att genomföra rätt åtgärder.
  • Läs mer i HSBs guide för klimatanpassning.
  • Läs mer om att koppla bort stuprör och andra åtgärder hos VA Syd. Fastighetsägare inom VA Syds verksamhetsområde har möjlighet till ekonomisk ersättning vid bortkoppling.
  • Se även HSB Skånes Hållbarhetsverktyg för bostadsrättsföreningar.