Så fungerar värmesystemet

Föreningens moderna värmesystem fungerar automatiskt året om även om radiatorerna ibland känns kalla. Det är normalt. En inomhustemperatur man minst kan förvänta sig under höst och vinterperioden är omkring 20 grader.

När solen skiner genom fönstren kommer termostaterna att stänga eftersom det blir ett överskott på värme. Fastighetens värme och styrsystem känner av och reglerar automatiskt varje sekund för att hålla en komfortabel inomhustemperatur oavsett klimat. Det betyder att radiatorerna under en och samma dag kan vara både kalla, ljumna eller rent av heta utan ett det föreligger ett problem. Det är helt normalt.

Bara för att radiatorn är sval eller ljummen när det är grått, kallt och trist ute betyder det inte alltid att radiatorn eller värmesystemet har slutat att fungera. Det är ofta helt normalt och det är så radiatorer och värmesystem fungerar. Det är också i de flesta fall normalt att radiatorer i olika rum är varmare eller svalare än andra.

Täcker man för radiatorer och termostater med exempelvis gardiner och möbler kommer de att stänga och bli kalla. De behöver luftrörelser för att fungera. Huruvida radiatorerna är varma eller inte hänger på inomhustemperaturen. Har man redan 20 – 22 grader i lägenheten kommer radiatorerna med största sannolikhet att vara ljumna eller rent av svala. Det beror förstås också på hur termostaten är inställd, vilket ni bestämmer själv. Om man upplever att det är för kallt eller dragit i lägenheten har man som bostadsinnehavare ansvar att först kontrollera innan man gör en felanmälan.

Några punkter du själv kan kontrollera innan du felanmäler

  • Mät din inomhustemperatur 1 m över golvet, mitt i rummet.
  • Se till att friskluftsintag via fönster och ventilation fungerar.
  • Att fönster och dörrar är stängda.
  • Att termostaten inte är är för lågt inställd, eller rent av stängd.
  • Lufta radiatorn om du är bekant med hur det går till.
  • Se till gardiner och möbler inte står för nära radiatorer och termostater.
  • Minst 20 centimeter fritt utrymme.