Takrenovering

27 mars 2024

TAKRENOVERING

 

Enligt underhållsplanen för BRF Prästgården ska byte av takpannor göras i år (40 år efter att husen byggdes). En extern firma har undersökt taken och kommit fram till att de nuvarande takpannorna och genomföringarna för fläktar och luftningsrör för avlopp inte fyller sin funktion. Risken för läckage är överhängande, vilket kan medföra vattenskador i lägenheterna. Med ökande antal vattenskador följer kraftigt höjda premier och självrisker för fastighetsförsäkringen. Det skulle i värsta fall kunna leda till att försäkringsbolagen vägrar teckna försäkring med oss.

Ett antal läckage har förekommit, bl.a. vid kraftigt regn.

Bristande taksäkerhet gör att f.n. kan inga arbeten göras på våra tak.

Brandtätningen i takfoten mellan lägenheterna har, vid besiktning av Attunda Brandförsvar, inte ansetts tillräcklig.

Styrelsen har därför beslutat att byta takpannor, läkt och tätskikt, samt förbättra taksäkerheten och brandtätningen.

Styrelsen har anlitat en projektledare från HSB Stockholm att hålla i projektet. Projektledaren heter Björn Pettersson. Han har tagit in offerter från fyra olika takfirmor. Efter att ha gått igenom de olika offerterna har styrelsen beslutat att anta offerten från en firma som heter Vesivek. 

Styrelsen har, av kostnadsskäl, beslutat att tills vidare inte byta takpannor på garagen och tvättstugan/lokalen, utan bara på boningshusen och förråden.

Projektet kommer att genomföras i två etapper. Vesivek kommer omgående att informera om tidsplanen för den första etappen.

Slutförhandling om projektet ägde rum förra veckan, vilket är skälet till att vi inte kunnat informera tidigare.

Tid för informationsmöte för boende kommer att meddelas i separat utskick.